Четири въздушни електропровода, захранващи бургаския квартал Сарафово“, ще бъдат изцяло

...
</TD
>Четири въздушни електропровода, захранващи бургаския квартал Сарафово“, ще бъдат изцяло
Коментари Харесай

Подземни електропроводи осигуряват по-сигурно захранване и опазване на птиците в Сарафово

Четири въздушни електропровода, захранващи бургаския квартал " Сарафово “, ще бъдат напълно кабелирани и положени подземен като част от плана " Безопасна мрежа за бургаските езера “. Проектът се развива взаимно от Електроразпределение Юг и Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) и е финансиран от стратегия LIFE на Европейския съюз.

Старт на строителните действия по кабелирането на въздушните електропроводи с обща дължина 20 километра беше даден на 28 септември 2023 година на гала от инж. Здравко Братоев, заместник-председател на Съвета на шефовете на Електроразпределение Юг, инж. Стойчо Вълчев, изпълнителен член на Съвета на шефовете на компанията, Ваня Рътарова-Георгиева, изпълнителен шеф на Българско дружество за защита на птиците, и Димитър Николов, кмет на община Бургас. Церемонията се състоя в региона на пътен възел Каблешково, посока към кв. " Сарафово “.

Строителните действия ще продължат до 2026 година, като в техния край клиентите на ЕР Юг в Сарафово и региона ще имат една от най-надеждните мрежи и зареждане.

Подземното полагане е най-ефективното решение, което изцяло отстрани рисковете от конфликт и токов удар за птиците. Това най-трайно решение в дълготраен проект отстрани рисковете за птиците и обезпечава най-надеждното и несъмнено зареждане за клиентите, без значение от атмосферните условия.

Проектът " Безопасна мрежа за бургаските езера " се реализира от Електроразпределение Юг в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и е финансиран от стратегия LIFE на Европейския съюз. Той ще се осъществя до 2026 година в региона на четири зони НАТУРА 2000 към Бургас – Атанасовско езеро, Бургаско езеро (Вая), Комплекс Мандра-Пода и Поморийско езеро, които се намират на един от двата съществени прелетни пътя на птиците в Европа – " Via Pontica “.

През февруари 2023 година компанията построи нова подземна кабелна линия с дължина 500 метра за кв. Сарафово. През юни 2023 година ЕР Юг завърши и с монтирането на защитни изолации за птици над 950 стълба от 6 въздушни електропровода, захранващи с електрическа енергия обитаемоте места Банево, Ветрен, Рудник, Миролюбово, Изворище, Драганово, Брястовец и други

Дейностите са част от общия проект на план, съгласно който Електроразпределение Юг ще:

•         вкопае подземен 52 км от съществуващите въздушни електропроводи на територията на община Бургас.

•         инсталира защитни изолации на 2000 стълба от мрежата. Чрез тези изолации птиците нямат допир до тоководещи детайли и по този метод не се предизвиква разстройства в електрозахранването.

•         инсталира 2000 бр. дивертори (светлоотразители), по въздушните електропроводи. Чрез тях се понижава вероятността летящи птици да се сблъскат с въздушните проводници.

•         построи 18 нови трафопоста и 1 нова основна станция.

Целта на плана е запазване на птиците посредством понижаване на смъртността в резултат на контакт с въздушните проводници на електроразпределителната мрежа. Заедно с това ще се усъвършенства сигурността на снабдяването с електрическа енергия за клиентите в околните обитаеми места като се изградят нови подземни кабелни линии, спомагателни уреди и се инсталират предпазни материали на стълбовете.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР