Автогара Юг ще бъде закрита заради пълна неефективност, а международните

...
</TD
>Автогара Юг ще бъде закрита заради пълна неефективност, а международните
Коментари Харесай

Край! Автогара Юг ще бъде закрита, отива в историята!

Автогара " Юг " ще бъде закрита поради цялостна неефективност, а интернационалните рейсове, които я употребяват, ще бъдат трансферирани на автогара " Родопи ". Това са проектите на, притежател на " Хеброс бус ", в чиито активи са трите пловдивски автогари. 

Автогара " Юг " е с повърхност от 5860 кв. метра, а Община Пловдив има 1180 идеални елементи от територията. От " Хеброс бус " са изпратили публично писмо до градската администрация да деактуава собствеността си.

" Съсобствеността лъсна, когато направихме инспекция в кадастъра. Пускали са актове още от 2002 година, само че на какво съображение? " - каза за Plovdiv24.bg . Той счита да се обърне към съда, в случай че общината не извърши деактуването.

В момента се изготвя мнение по проблема и до края на деня се чака да е готово. След това ще бъде предоставено на кмета, посочи за медията ни шефът на дирекция " Общинска благосъстоятелност " Николай Аджеларов. Становище би трябвало да изразят и юристите от Правна дирекция, след което ще се подхващат съответните стъпки.

Трите пловдивски автогари преди години бяха в активите на държавната по това време " Хеброс бус ", правоприемник на преобразуваното обединяване " Тракия автотранспорт ". През 1998 година със заповед на тогавашния министър на превоза Вилхелм Краус се открива процедура за приватизация на 80% от капитала на " Хеброс бус ". Акциите са добити от и по този начин той се трансформира в най-големия транспортьор в града. 

При прекосяването на собствеността от държавна в частна, част от парцела на автогара " Юг " е останала " висяща " и общината е решила да я актува като общинска благосъстоятелност.

" В града има доста сходни " вакуумни " обстановки, да вземем за пример цех " Метални структури " или пък междузаводските пътища в индустриалните зони. След придобиването на заводите остават някакви късчета и по силата на събитията общината ги е актувала като нейна благосъстоятелност " - разяснява Аджеларов.

В съответния случай с автогара " Юг " община Пловдив има два разновидността - или да почете настояването за деактуване, или да се мине през дело за благосъстоятелност. Според Аджеларов, в случай че се стартира правосъдно дело за собствеността, най-вероятно общината ще го загуби и ще заплаща разноски, тъй като актуването е осъществено не на правно съображение. 

Закриването на автогара " Юг " няма да се случи неотложно, само че е предизвестено събитие. Според Общия организационен проект парцелът попада в зона СМФ1, позволяваща 50% застрояване, кинт 3.5, неограничена височина. Дошков твърди, че не търси покупател на терена. 

Планът за устойчива градска подвижност на Пловдив, който наскоро беше показан обществено,  планува огромна общинска автогара в регион " Северен ". Под въпрос е по какъв начин ще се осъществя концепцията, поради неналичието на терен и неразбираем източник на финансиране.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР