Асоциация Голям брат, Голяма сестра – България“ набира малчугани и

...
</TD
>Асоциация Голям брат, Голяма сестра – България“ набира малчугани и
Коментари Харесай

Търсят се деца за участие в културна менторска програма в Пловдив

Асоциация " Голям брат, Голяма сестра – България “ набира малчугани и подрастващи на възраст сред 7 и 16 години, които да посещават гратис културни мероприятия, музеи, галерии и креативен работилници със своите ментори.

Мислите ли, че Вашето дете има потребност да поддържа връзка повече със свои връстници, до момента в който учи любопитни неща, свързани с културата и изкуството?

Асоциация " Голям брат, Голяма сестра - България " започва пилотно издание на културна менторска стратегия, в чиито рамки деца и младежи ще имат опция да се учат от своите културни ментори, до момента в който се забавляват и поддържат връзка дружно!

Кои сме ние и за какво тъкмо културно менторство?

Асоциация " Голям брат, Голяма сестра - България "  е доброволческа организация, учредена през 2006 година в град Пловдив. От основаването си до днешния миг, Асоциацията дава менторската стратегия " Голям брат Голяма сестра " на деца и младежи, които имат потребност от поддръжка и тенденция по пътя на своето израстване, като ги напасва с техен наставник - доброволец. Детето и менторът се срещат в границите на най-малко една година, като целят да изградят другарство, което в дълготраен проект да помогне на дребния другар да порасне по-осъзнат и подготвен за съзнателния си живот.

От 2006г. насам в менторската стратегия са се присъединили повече от 400 деца и над 600 доброволеца. 

От януари 2023 година екипът на Асоциацията стартира работа по нов наставнически модел - в региона на културата и изкуството, която е част от интернационален план " Match with Arts and Culture ".

Какви са изискванията за присъединяване?

Асоциацията търси деца и младежи за присъединяване в менторската стратегия, които да дават отговор на следните критерии:

- на възраст сред 7 и 16 години;

- да имат единодушието на родител;

- не е належащо да имат изразени креативен наклонности;

- може да се включат и деца, които живеят отвън Пловдив;

- с преимущество се употребяват деца и младежи от обществено затруднени фамилии, без достъп до културни събития и мероприятия; деца, лишени от родителска грижа; деца от дребни и отдалечени обитаеми места.

Какво тъкмо ще се случва и по кое време?

Културната менторска стратегия ще протече по следния метод:

- събиране на поръчки за присъединяване на деца - до 20 февруари 2023 г. 

- групиране на децата/младежите и доброволците  в наставнически групи: огромна група (2-3 ментора + до 10 деца) или дребна група (1-2 ментора + до 5 деца) - в началото на м.март 2023 г. 

- реализиране на  ОБЩО 16 групови културни наставнически активности  -  от м.март до края на м.октомври 2023 година

Менторски интензивности:

- визити на културни институции - галерии и музеи, както и визити на културни мероприятия -  представления, театрални постановки, концерти, пърформанси и др.;

- образуване на групови изобретателни уъркшопи - по изобразяване, креативно писане, музика, свирене на музикални принадлежности и т.н.;

- насоки за виртуални визити на културни институции и културни мероприятия.

N.B. Това, че ще се проведат 16 интензивности общо, не значи, че детето Ви би трябвало да се включи във всички 16. Заетостта на менторската група, в която детето Ви ще бъде включено, зависи от всички в групата. В началото на всеки месец ще бъде изготвян график на заниманията, съгласуван със свободното време на всички и с времето за осъществяване и посещаване на другите културни мероприятия и институции. Средната дълготрайност на едно занятие (в взаимозависимост от характера му) се планува да е сред 2 и 3 астрономически часа.

Къде ще се случва всичко?

Всички действия ще се организират в град Пловдив. Децата и младежите ще посещават дружно със своите ментори мероприятия, музеи и галерии на територията на града, а груповите изобретателни работилници ще се реализират в галерия " pLOVEdiv ", Капана (ул. " Павел Куртевич " 3).

Трябва ли да заплатя нещо?

Участието в менторската стратегия е безусловно гратис за всяко дете/младеж. Разходите за всички визити, както и материалите за осъществяване на креативните работилници, се поемат от Асоциацията. За деца/младежи, които живеят отвън град Пловдив, се поемат пътните разноски до града при даване на транспортен документ.

И въпреки всичко... кои са менторите?

Менторите в културната менторска стратегия са младежи на възраст от 14 до 30 години, които са минали образование за тази своя роля. Те ще бъдат групирани с децата съгласно общите им ползи и възрастов аршин. 

Може ли детето ми да разчита на спомагателна поддръжка, до момента в който е в менторската стратегия?

В рамките на същинската част на менторската стратегия - м.март - м.октомври 2023 година, разполагаем на всички деца/младежи и ментори в стратегия ще бъде психолог на Асоциацията, който всеки месец ще изисква противоположна връзка от всички тях и ще следи за безпрепятственото протичане на връзките в менторските групи.

КРАЕН СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: 20 ФЕВРУАРИ 2023 Г. във формуляра:

След приключването на крайния период ще се свържем с Вас на първо време по-имейл, с цел да ни потвърдите присъединяване на детето Ви и с цел да Ви дадем информация за идващите стъпки, а при нужда и по телефон.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР