14-ото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest (ШестФест) в

...
</TD
>14-ото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest (ШестФест) в
Коментари Харесай

Любим фестивал се завръща в Пловдив

14-ото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest (ШестФест) в Пловдив през 2024 година ще продължи 6 дни с две стратегии - съществена с улични изкуства и паралелна градска стратегия. Датите са 27 и 28 април, както и от 9 до 12 май 2024 година Входът е свободен, а главната фестивална локация ще бъде площад " Централен “. За пета поредна година фестивалът е част от Културния календар на Община Пловдив.

На 27 и 28 април 6Fest ще показа първите си събития от уличната стратегия с присъединяване на цирковата групировка Traviecircus Duo (Италия/ Мексико) и Театрална групировка " Сенджу “ (България), чиито представления са по техниката на японската марионетна система на куклен спектакъл " Такеда “.

На 9 май ще бъде третото за Пловдив издание на събитийния формат " Нощ на историите “. В ролята на разказвачи на истории за Пловдив ще бъдат представители на Регионален археологически музей, Регионален исторически музей, Общински институт " Старинен Пловдив “ и катедра " История и археология “ на Пловдивския университет. Събитието ще се организира от 19:00 ч. в клуб " Fargo “ с вход свободен.

От 10 до 12 май са съсредоточени множеството събития от главната улична стратегия на 6Fest. Фестивалното издание тази година е мултижанрово. Силно е интернационалното цирково присъединяване на Firebirds (Унгария), Slamproject (Чили) и Eder Choquevilca (Перу). Българските актьори ще показват също разнообразни изкуства - “Летящите номади " с концерт в жанр етно фюжън, " Агни Сатя “ (Пловдив) с нов огнен театър, “Dance Home " (Пловдив) със актуалната танцова миниатюра " Вълни ", основана особено за 6Fest.

За първи път в Пловдив фестивалът за улични изкуства 6Fest прави обособена градска стратегия от събития на сътрудници и техни местоположения. Посетителите ще могат да се включат в обиколките Free Plovdiv Tour и Plovdiv Graffiti Tour, както и в градската игра със загадки “Авторите на града ", основана от “Вътрешен глас ". Няколко галерии също са част от градската стратегия на 6Fest – Галерията на ателиетата с " Арт битак “ (базар за образно изкуство) и галерия на Соня Петрова, " Лабиринт “ с галерия на Гергана Рахнева, галерия на Мариана Сърбова и Българска фондация " Биоразнообразие “ в шоколадената фабрика " Гайо “.

Театралното изкуство е показано посредством работилницата по импровизационен спектакъл на Театрална къща " Шарж “ и театралната работилница за деца на Деница Илиева в Пловдивския културен институт. По Главната улица " Княз Александър І “ ще бъде ситуирана фотоизложбата " Най-сладка целувка “. Финалното събитие от състезанието " Мост над времената “, отдаден на историята и културното завещание на Пловдив, ще бъде в Епископската базилика.

Сред по-алтернативните събития са арт ателие и йога процедура на Невена Петкова, която е графичен дизайнер и сертифициран йога инструктор. За първи път 6Fest ще си партнира и с известния Капана фест, чието юбилейно 10-о издание ще бъде в същия интервал и на същата фестивална локация – площад " Централен “.

“Фестивал за улични и градски изкуства 6Fest 2024 " се осъществя с финансовата поддръжка на Община Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР