Тази зима ще бъде особено трудна заради високия ръст на

...
Тази зима ще бъде особено трудна заради високия ръст на
Коментари Харесай

Фандъкова: Отоплението на софиянци е гарантирано, количества газ ще има

" Тази зима ще бъде изключително сложна поради високия растеж на цените на всички енергоизточници. Отоплението на софиянци е обезпечено, количества газ ще има, въпросът е какви ще са цените ", съобщи пред Българска национална телевизия кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ " Топлофикация София " е обречена да натрупа нови отговорности в тази обстановка поради голямата разлика на цените, избрани от КЕВР, на които " Топлофикация " купува газ.

" Близо 300 лв. на мегаватчас е цената, на която " Топлофикация " купува, а КЕВР е определил цената на която продава топлинната сила и е заложил вътре цена на газа от 114 лв., това е голяма разлика. Ако се резервира цената, която е сега, до края на годината " Топлофикация " ще натрупа нови над 500 милиона отговорности ", добави Йорданка Фандъкова.

Тя беше безапелационна, че не може повече да се усилва цената за жителите. " Дългосрочното решение е рационализация на " Топлофикация ", основана е работна група ", добави кметът на София.

Според нея не се позволява промяна на собствеността на " Топлофикация " от обществена - без значение дали ще бъде общинска или държавна, като не се планува приватизация.

" Най-важното е строителството на нови мощности за произвеждане на електрическа енергия. Разработва се открита процедура за намиране на външен вложител. " Топлофикация " е в регулаторен капан. Необходимо е създаване на нова мрежа - вложения от към 800 милиона. Категорично не може да бъдат товарени повече жителите и да бъдат увеличавани цените, както някои специалисти приказват от 1 януари да бъдат още веднъж увеличени цените. За мен това е недопустимо, тъй като така и така цените, които бяха избрани от 1 юли, са към този момент много високи за жителите, те към този момент го усещат в сметките си за топлата вода ", добави Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ би трябвало да бъдат планувани обезщетения за газа, освен за тока.

" Трябва да се подсигурява естествената работа на учебните заведения и детските градини, да не се позволяват дървени ваканции ", сподели още Йорданка Фандъкова.

Тя разяснява и тематиката с мигрантите. Йорданка Фандъкова разясни, че няма ексклузивен напън към града.

" Има повишаване на броя на мигрантите, минават директно през София. Столична дирекция на вътрешните работи и Общинска полиция ще патрулират на най-рисковите места - Лъвов мост, площад " Бански ", съобщи Фандъкова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР