Тази вечер в ви разказваме за единствената фабрика у нас,

...
Тази вечер в ви разказваме за единствената фабрика у нас,
Коментари Харесай

Тази вечер в Европейци: Вижте единствената фабрика у нас, където обработват стъкло на ръка

Тази вечер в ви описваме за единствената фабрика у нас, запазила традицията на ръчнообработеното стъкло. Пътешествие обратно във времето през пясъчните хълмове с кварцов пясък на Белослав.

Данко Калчев е притежател на дребна фамилна компания, наследила традицията на белославското стъкло. Началото ѝ слагат двама братя, които в края на 19 век откриват локалните хълмове с кварцов пясък, наречени гебета, и основават първата стъкларска фабрика в Белослав. Произвеждали всичко - от мускали за розово масло, през домашна посуда до ръчно направени уникати.



" Още в самото начало се е почнало с ръчното произвеждане с майстори, които са пристигнали от Турция, от Австрия, от Чехия ", споделя Данко Калчев.

Век по-късно фабриката е световноизвестна. След измененията губи пазари и последователно закрива цеховете си. Данко Калчев избавя последния. Залага цялото си имущество и купува на заем цеха, в който 40 години е работила майка му.

" За мен беше въпрос на чест да запазя това, което са градили редица генерации преди мен. Стъклото е бъдещето на човечеството. Без стъкло нашите деца и внуци няма да вървят в космоса! А базата на стъклото е кварцовият пясък ".



По думите му кварцовият пясък е бялото злато на България. Затова от 5 години има и своята персонална идея - пясъчните гебета на Белослав да не се пипат, да не стават кариери, тъй като в тях е бъдещето.

Гледайте целия епизод на довечера, незабавно след централните вести " По света и у нас "!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР