Тази вечер в небето над България ще може отново да

...
Тази вечер в небето над България ще може отново да
Коментари Харесай

„Старлинк“: Тази вечер в небето отново може да видим сателитите на Мъск

Тази вечер в небето над България ще може още веднъж да следим изстреляната преди два дни нова серия спътници „ Старлинк “, заяви за bTV Пенчо Маркишки от Института по астрономия.

От 20:30 ч. за София редицата от светлини ще се появи от север-северозапад. Най-високо тя ще бъде към 20:33 ч. и ще се сниши към хоризонта към 20:35 ч.

От Варна спътниците ще се виждат с по-ниска бляскавост и ще преминат ниско над западния небосвод, заради което е добре да се потърси по-тъмно наблюдателно място, поучават от Института по астрономия.

Снимка: EPA

Редицата ще се появи във Варна в 20:31 ч. от северозапад. Около 20:33 ч. тя ще бъде най-високо и ще се сниши към 20:35 ч.

Сателитите ще бъдат забележими с невъоръжено око от по-тъмните места в градовете, само че с бинокъл наблюдението им ще бъде по-ефективно.

Снимка: EPA

Сателитите са на компанията „ СпейсЕкс “. Целта на плана е посредством тях в орбита към Земята да бъде обезпечен бърз и благонадежден интернет на повече точки на земното кълбо.

За задачата от компанията изстрелват в ниска орбита хиляди дребни спътници, които образуват „ мрежа “ към планетата ни, като по този метод интернет достъпът ще стане по-масов и елементарен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР