Тази вечер в 20:06 ч. българско време от космодрума на

...
Тази вечер в 20:06 ч. българско време от космодрума на
Коментари Харесай

УСПЕХ: Частната компания Блу Ориджин изстреля в космоса кораба Ню Шепърд с научни експерименти на борда!

Тази вечер в 20:06 ч. българско време от космодрума на Блу Ориджин в Западен Тексас излетя галактическа ракета със суборбитален транспортен съд “Ню Шепърд ”. Полетът беше извършен след няколко часа забавяне заради метеорологични и механически аргументи. 

Корабът сполучливо доближи до височина 105 километра, оттатък интернационално разпозната линия на Карман, която условно разделя земната атмосфера от галактическото пространство. След приключването на полета ракетата се завърна сполучливо и е подготвена за ново изстрелване. Блу Ориджин е една от двете американски компании (другата е СпейсЕкс), която има галактически ракети за многократна приложимост. Самият галактически транспортен съд се завърна наред на Земята с парашути. 

Напомням на читателите, че “Ню Шепърд ” е особено предопределен да транспортира комерсиален потребен товар и туристи до галактическото пространство по суборбитална траектория. В рамките на днешния полет Блу Ориджин към момента не се осмели да изпрати астронавт, тъй че на борда се возеше към този момент познатият ни манекен Скайуокър. Но пък на кораба пътуваха голям брой научни опити, които са следните: 

Опитът “SFEM-2 ” на НАСА. Той съставлява набор от датчици, които събраха информация от вътрешността на галактическия транспортен съд по време на задачата – CO2, налягане, ускоряване, акустични характерности. Бяха изпратени и системи, които някой ден ще се употребяват при бъдещите полети на междупланетния галактическия транспортен съд на НАСА “Орион ”.

Космическият комуникатор “Шмит ” бе опит, финансиран с частни средства. Опитът е кръстен на Джак Шмит, астронавт от “Аполо 17 ” и човек, стъпил на Луната. Това е софтуерен демонстратор за изпробването на концепцията за обезпечаване на Wi-Fi достъп в космоса.

Университетът на Байройт, Германия, взаимно с Центъра по приложни галактически технологии към Бременския университет и чрез финансиране от Германската галактическа организация, съумя да изпрати в космоса биологични организми: водни бълхи като част от опита “Дафния ”. Надяваме се, че в този момент след полета ще бъдат проучени резултатите на микрогравитацията върху генната експресия и цитоскелета. Водните бълхи се употребяват като моделен организъм при основаването на биорегенеративни животоподдържащи системи, които ще са незаменими при по-нататъшното асимилиране на Слънчевата система от индивида.

Експериментът “EQUIPAGE ” се ръководеше от университета “Ото декор Герике ” и също е финансиран от Германската галактическа организация. Той включва проучването на придвижването на макроскопични пръчковидни зърна, с цел да се валидират физичните модели на тези системи при условия на микрогравитация. Друг опит “EUPHORIE ”, отново с финансиране от Германската галактическа организация, само че управителен от университета Дуйсбург-Есен, беше извършен за проучването на фотофорезата, взаимоотношението на светлината върху твърди частици, суспендирани в газ. Надяваме се, че събраните данни ще хвърлят светлина върху разбирането ни за еволюцията на Слънчевата система и образуването на метеоритите. 

Браво на Блу Ориджин. Днешният полет бе следващата стъпка към масовизацията и комерсиализацията на галактическото пространство. Очакваме с неспокойствие идващите полети и хайде към този момент, дано да забележим излитания и на астронавти! 

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР