Тази вечер в 18.30 часа в книжарницата на НБУ в

...
Тази вечер в 18.30 часа в книжарницата на НБУ в
Коментари Харесай

Надълбоко в поезията и анимацията в проекта „Щрих и Стих“



Тази вечер в 18.30 часа в книжарницата на Нов български университет в центъра на София ще бъде показан албумът книга „ Щрих и Стих - лирика и анимация “. Покойният Марин Бодаков е съществена част от плана, негов е уводният текст в издадената книга.

„ Много от стихотворенията попаднаха в ръцете на режисьорите с помощта на него. Той ни подаде доста текстове на млади поети, които той редактираше, с цел да разтеглим полето си на избор. Много ни е скъп и е доста мощно вплетен в този план “, описа в предаването „ Преди всички “ Весела Данчева от Compote Collective, аниматор и учител по анимация.

Всеки създател режисьор самичък избра стихотворението, което да интерпретира “, добави Данчева.

Филмите са изпълнени в безусловно друга техника.

„ В множеството случаи режисьорите сами вършат тълкования, по-късно се срещаме с поетите, с цел да видят те каква е посоката, прочитът на тяхното стихотворение . “

Весела Данчева открива сходства сред поезията и анимацията.

„ Анимацията също е доста малко изразно средство и по същия метод те гмурва надълбокото. Те имат доста допирни точки в абстрактността си , в неказаното сред редовете или в неказаното сред фрагментите в анимацията. “

Половината от филмите в плана са дебютни , на млади създатели.

„ Чрез „ Щрих и Стих “ аз им депозирам ръка – да стъпят, тъй като имат към този момент техните първи дебютни филми “, акцентира Весела Данчева пред БНР.

Самата Данчева взе участие в плана с интерпретация на творба на Петър Чухов.

Повече чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР