Тази вечер беше открит четвъртият Международен филмов фестивал Бургас. В

Тази вечер беше открит четвъртият Международен филмов фестивал Бургас. В ...

Започна Международният филмов фестивал в Бургас.


Тази вечер беше открит четвъртият "Международен филмов фестивал Бургас". В надпреварата участват 7 пълнометражни и 10 късометражни филми. Специален гост на фестивала е Теодор Ушев, чийто анимационен филм "Сляпата Вайша" беше номиниран за наградите "Оскар" през 2017 г.

Бургас

Фестивалната филмова сцена беше открита с турския "Арада" на режисьора Му Тунч и ще продължи с филми от България, Унгария, Турция, Италия, Русия, Сърбия и Португалия.

Замисленият като регионален черноморски филмов фестивал вече порасна, каза директорът Емил Ованесов.
Емил Ованесов, директор на "Международен филмов фестивал Бургас": Решихме, че има още много интересни заглавия, които можем да покажем от цял свят. Виктор Божинов, режисьор: Добре е, че в Бургас могат да се видят различни европейски филми, не само локални, да може наистина Бургас да стане център, в който може да се събират хора от различни държави, да може да се показва кино, да се говори за кино.
Специалният гост на фестивала Теодор Ушев ще участва с двудневен майсторски клас. Ще се опитаме да посеем семена сред младите хора, за да може да тръгне алтернативно, авангардно кино, каза режисьорът.
Теодор Ушев, аниматор: Извън София нещата са по-искрени, по-малко комерсиални и има надежда, че могат да се покажат нови неща, които са непокварени и да се направят с радост и с енергия.
Фестивалът продължава до 25 юли на сцените на "Охлюва" и в Културен център "Морско казино".

Източник: bnt.bg