Тази вечер (21 декември) намерете безпрепятствен изглед към югозападния хоризонт,

...
Тази вечер (21 декември) намерете безпрепятствен изглед към югозападния хоризонт,
Коментари Харесай

Тази нощ наблюдаваме двойната планета

Тази вечер (21 декември) намерете безконтролен аспект към югозападния небосвод, с цел да хванете ярката „ звезда “, която в действителност съставлява две планети.

Днес Юпитер и Сатурн ще бъдат толкоз близки, че наподобява ще образуват „ двойна планета “. Такъв величествен съвпад не се е случвал от близо 800 години.

Въпреки че двете най-големи планети остават на разстояние стотици милиони благи в космоса, те ще наподобяват компактно прилепнали в небето довечера. При огромно нарастване обаче Юпитер и Сатурн могат да се появят като обособени обекти. Наблюдателите с бинокли или телескопи могат да видят планетите и някои от техните луни в едно и също зрително поле.

Днес е значим небесен ден и по друга причина: това е слънцестоене, отбелязващо формалното начало на зимата в Северното полукълбо и началото на лятото в Южното полукълбо. Фактът, че това събитие се случва по време на зимното слънцестоене, е чиста случайност.

Когато орбитите им се изравнят на всеки 20 години, планетите Юпитер и Сатурн се приближават извънредно доста една до друга. Юпитер обикаля към Слънцето на всеки 12 години, до момента в който на Сатурн му лишава 30 години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР