Тази тайнствена и живописна страна, разположена между Индия и Китай,

...
Тази тайнствена и живописна страна, разположена между Индия и Китай,
Коментари Харесай

14 истини за държавата, където здравеопазването е безплатно и няма бездомни хора по улиците

Тази тайнствена и живописна страна, ситуирана сред Индия и Китай, е била затворена за туристи до 1974 година Днес всеки, който е подготвен да премине през доста формалности и разполага с задоволително пари, може да посети Бутан. Въпреки че границите са отворени, кралят към момента се пробва да ограничи количеството туристи, употребявайки доста разнообразни способи. Екипът на “Поничка ТВ ” беше любопитен да разбере за какво всички хора, които живеят в Бутан, са толкоз щастливи, тъй че трябваше да учим техните обичаи и многочислени забрани.

14. Няма интернет или телевизия
В Бутан малкия екран и интернет били публично неразрешени до 1999 година Но било невероятно да се изолира цялата страна от модерните технологии, тъй че кралят решил да анулира това предписание. В това отношение Бутан е последната страна в света, която стартира да употребява малкия екран.
13. Министерството на щастието
За да се погрижат за вътрешния мир на хората, през 2008 година е образувана комисия по националното благополучие. Дори въпросникът за броене на популацията съдържа колона, в която можете да посочите дали сте удовлетворени от живота си или не. Нещо повече, има и Министерство на щастието и, сходно на термина Брутен вътрешен артикул (БВП), те мерят Брутното национално благополучие. Така качеството на живот се дефинира от салдото сред техните финансови и умствени полезности.

12. Няма бездомни хора.
В Бутан няма никой, който да живее по улиците. Ако човек загуби дома си, просто би трябвало да отиде при краля, който ще му даде парче земя, където да построи къща и да засади зеленчуци. Сега е напълно ясно за какво бутанците считат, че са щастливи.
11. Безплатно опазване на здравето
Всеки гражданин на Бутан има право да получи безвъзмездна здравна помощ. Както обичайна, по този начин и класическата медицина са постоянно срещани в Бутан и човек може самичък да реши метода на лекуване.

10. Национални облекла

Бутанците носят обичайни облекла. Мъжете носят тежки облекла с дължина до коленете, а дамите носят дълги рокли. Състоянието и общественото равнище на обещано лице се разпознават с цвета на шала, който покрива лявото им рамо. Обикновените хора носят бели шалове, а благородните хора и монаси носят жълти.

9. Забрана за пушене

Кралят на Бутан одобри закон, забраняващ развъждането, реколтата и продажбата на тютюн в страната. Там е невероятно да се купи тютюн. Туристите, които съумеят да съберат всички нужни документи за прекосяване на границата, би трябвало да платят огромна такса, в случай че желаят да вземат цигари с тях.

8. Грижа за животните и природата

Страната в действителност е загрижена за екологията и природата. Те обръщат изключително внимание на развъждането на дървета. Между другото, през 2015 година Бутан сложи международен връх, хората са засадили 50 000 дървета единствено за един час.

7. Характеристики на кухнята

Повечето бутанци са будисти. Тъй като тази вяра учи на почитание към целия скотски свят, вегетарианството е доста постоянно срещано. Основното и главно ядене е оризът. Между другото, елементарният ориз не би могъл да пораства на такива височини, тъй че хората отглеждат червен ориз, който е много корав и има характерен усет. Хората обръщат доста внимание на пиенето на чай. Те пият черен и зелен чай със сол, черен пипер и една супена лъжица масло.

6. Предизвикателство към туризма

Въпреки че кралят е отворил страната на Бутан за туристически визити, той не им разрешава достъп до цялата страна. Можете да посетите Бутан единствено с група други туристи. Всички документи и визи се издават от сдружение, назначено от страната. За да получите позволение, би трябвало да заплатите всички разноски авансово (самолетни билети, хотел, такси, туроператорски и екскурзоводски услуги, виза и застраховка). В страната можете да пътувате единствено с лидер: в никакъв случай няма да имате късмет да отидете на разходка сами. Туроператорът предлага разнообразни развлекателни стратегии за всички туристи. Един ден нормално коства към Щатски долар 250. Има единствено една самолетна компания, която прави всички полети в и отвън страната, а цените в хотелите (независимо дали са евтини или луксозни) се дефинират от държавното управление.

5. Традицията на наследството

Жените са уважавани и почитани в Бутан. И тяхната традиция на заместничество потвърждава това. Всички парцели и движимости като домовете им, добитъка и земята отиват при най-голямата щерка, а не на сина.

4. Екологията е най-важното нещо

Днес целият свят е ангажиран с етикета “био ”. Бутан не се занимава с този проблем: незаконно е да се внасят или употребяват химически артикули там. Така че всичко, което употребяват, се култивира вътре в страната и е изцяло естествено.

3. Сватбени обичаи

В Бутан е неразрешено да се ожениш за чужденец. Кралят прави всичко, с цел да резервира своята уникалност и изолираност от останалия свят. По време на сватбена гала монасите четат мантри. Говори се, че този развой разрешава на младоженците да построяват тясна психическа връзка. Има и обред Changphoed, който е предлагането на локално приготвена напитка на божествата. Едва откакто се изпълнят всички нужни ритуали, двойката се трансформира в семейство. Между другото, като предписание, мъжът отива в дома на жена и когато печели задоволително пари, те могат да се реалокират в друга къща.

2. Пътища

В столицата на Бутан няма никакви светофари и това не е проблем за хората. Всички пътни знаци се ръководят от хора.

1. Изрисувани къщички

Бутанците обичат да украсяват къщите си. Те притеглят птици, животни и разнообразни претекстове по стените. Смятаме, че тези украси наподобяват просто превъзходно. Традиционна къща е относително дребна постройка с 3 етажа. На приземния етаж има място за развъждане на животни, жилищната повърхност е ситуирана на втория етаж, а на третия етаж се съхранява сено. Въпреки всичките забрани и строги правила, бутанците са доста другарски настроени и щастливи. Туристите също стават все по-заинтересовани от тази изолирана страна.

Инфо: Поничка

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР