Тази сутрин сръбският президент Александър Вучич заповяда всички подразделения на

...
Тази сутрин сръбският президент Александър Вучич заповяда всички подразделения на
Коментари Харесай

Косово пак пламна – барикади и стрелба по улиците

Тази заран сръбският президент Александър Вучич заповяда всички подразделения на въоръжените сили в страната да бъдат в режим на бойна подготвеност. Причина за това е напрежението в Косово и Метохия, където полицията нахлу в територии на регионите с преобладаващо сръбско население.

Задържани са над 20 души, измежду тях е съветският жител Михаил Краснощенков, чиновник в UNMIK /мисията на Организация на обединените нации по въпросите на краткотрайната администрация в Косово/.

Марко Джурич от сръбското държавно бюро за Косово и Метохия е уведомил представители на Европейски Съюз за това, че Белград е подготвен да реагира твърдо, в случай че Прищина продължи да работи по този метод. Гуракуч Кучи, общоприет шеф в Независимия институт за политически и медийни проучвания в Прищина, разгласява в Туитър известия и фотоси за развиването на обстановката.

Косовската телевизия РТС излъчи фрагменти от сръбските региони Зубин Поток и Косовска Митровица, където са разгърнати силите на ROSA /спецчастите на вътрешното министерство в Косово/. Местните сърби за построили улични барикади, там при офанзивата са ранени минимум двама сърби и един албанец служител на реда. Косовската полиция употребява зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, и оповестява за въоръжена опозиция – по време на престрелката сред спецчастите и незнайния съперник са били изстреляни не по-малко от 200 патрона.
За да потушат безредиците са пристигнали 73 полицейски коли. Президентът на Косово Хашим Тачи се е срещнал с шефовете на службите, с цел да разиска обстановката.

Размириците са почнали, откакто въоръжените спецчасти нахлули в домовете на сърбите към 6 ч. сутринта във вторник и арестували 23 сърби и босненци. По непотвърдена информация от косовската полиция, арестите били свързани с проведената престъпност, с убийството на сръбския политики Оливер Иванович през януари м.г. и косовския служител на реда Енвер Зумбери през 2011 година

Вчера в тирада пред Народното събрание Вучич съобщи, че би трябвало да се признае загубата на надзор над района, да се спрат лъжите и самозалъгването, и да се стартират опити за определяне на контакт с управляващите в непризнатата република. Според него Сърбия е претърпяла тежко национално проваляне, изгубила е територия, а е понесла и обилни стопански загуби, само че с тези обстоятелства не следва никой да се помирява. Вучич и преди е планувал, че са вероятни набези от косовските албанци върху сърбите в противоречивия район. „ Албанците стават все по-нервни. Въпрос на дни и месеци е те да атакуван сърбите в Косово и Метохия “, споделя той.

В Белград стартира изключително съвещание на Съвета за сигурност, свикано от Александър Вучич поради сериозната обстановка в косово и Метохия, заяви организация Tanjug. Президентът е уведомил Европейски Съюз, че ще предприеме всички ограничения за реакция, в случай че косовските спецчасти, нахлули в северната част на Косово, не изоставен обитаемоте със сърби региони. В същото време интернационалните сили KFOR не считат да се намесват, защото съгласно тях става дума за рутинна полицейска интервенция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР