Тази сутрин настъпи астрономическата зима, най-късите дни в годината са

...
Тази сутрин настъпи астрономическата зима, най-късите дни в годината са
Коментари Харесай

Топло начало на асторномическата зима, за Коледа без сняг

Тази заран настъпи астрономическата зима, най-късите дни в годината са пред нас, малко на 9 часа дневна светлина, през останалото време - мрачевина. Затова е и зима в Северното полукълбо, тъй като слънцето е паднало на юг и силата, която доближава на север е все по-малко, студът се усилва и зимата се развихря.

Но тази година декември се обрисува разнороден. В началото по-студено и по-снежно, само че в края наподобява ще забележим по-малко превалявания и по-топло време.

Какво демонстрират синоптичните моделикъм петък, 22 декември?

Със сигурност Коледата ще е без дъжд и топла, това не ни изнендва изключително, тъй като в последните години се следят серии от по-топли зими, което обаче не трябва да се свързва директно с относителното стопляне, а по-скоро е обвързвано с промени в атмосферната циркулация в района на Балканите и по-общо, в региона на Европа.

В Европа е по-топло от нормалното, само че на Скандинавския полуостров е тъкмо противоположното - по-студено от нормалното.

Сега се връщаме към нашата страна и вероятностите до края на декември.

Днес и на следващия ден времето ще е по-динамично с валежи от дъжд, тук-там и от сняг, в по-високите елементи на планините от сняг. Но не се чакат основни превалявания, защото те ще са по леден атмосферен фронт, който минава над страната.

След малко скъсване и понижение на облачността и на следващия ден, в събота, още веднъж към обед, ще превали от север на юг. Към края на съботния ден преваляванията ще спрат и от неделя за един по-дълъг интервал, евентуално до 31 декември, основни превалявания не се чакат.

Нещо повече, времето релативно ще се затопли и при започване на идната седмица, тук-там температурите ще се покачат и над 10 - 12 градуса. Това са температури с към 8 - 10 градуса по-високи от нормалните за този интервал на годината.

Към края на идната седмица температурите ще се намаляват.

Смело е да вършим прогнози за новогодишната нощ, само че най-малко към този момент наподобява да е без сняг и без превалявания, въпреки че към 30, 31 декември, от запад към страната ще се доближава средиземноморски циклон. Това може да промени прогнозата, само че в този момент е рано да приказваме.

Синоптичните модели ни дават една хубава прогноза за този интервал на зимата - меко време, без снежни изненади, без основни превалявания. Разбира се, тези от нас, които обичат снега са разочаровани, само че пък от практична позиция меката зима е доста по-добра от студената - по-малко сила за отопление, по-малко проблеми в превоза, в случай че щете - по-малко счупени ръце и крайници на възрастни хора из заледените улици.

За Синпотчината комисия дефинира предстоящияпериод до края на годината, катодобър.

Весело посрещане на коледните празници, ще се забележим и чуем още веднъж във вторник 26 декември.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР