Тази сряда в Софийска Градска Художествена Галерия се открива изложбата

...
Тази сряда в Софийска Градска Художествена Галерия се открива изложбата
Коментари Харесай

Градинa на духовността представя Св. гора в българското изкуство - slava.bg

Тази сряда в Софийска Градска Художествена Галерия се открива изложбата „ Градина на духовността “, която показва Света гора, нейните манастири и художествено завещание, забелязани през погледа на български художници от първата половина на ХХ век.

Сред тях са Иван Лазаров, Дечко Узунов, Васил Захариев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов и други Пътували до Атонския полуостров по една или друга причина, всеки от тях пресъздава по собствен метод разнообразни усещания от съприкосновението си с манастирите и със старините на Атон, с живота на монасите и със съхранено богато художествено завещание.

Погледнато по-общо, в подтекста на българското изкуство от първата половина на предишния век, представянето на Света гора се оформя и като тематика, която отразява някои от значимите направления в художественото развиване у нас през този интервал.

На първо място това е вниманието към старините, към остарялото изкуство и към християнското завещание, интерес, който мощно повлиява върху образуването на българския модернизъм и на придвижването родно изкуство. Представите за видения, чудеса и светци, за църкви и старини ангажират въображението на създатели като Иван Милев и Иван Пенков, чиито творби също са включени в изложбата.

Още една посока в българското изкуство, която се отразява в визиите за Света гора, е тематиката за историята и за образуването на национално схващане. Изложбата включва разнородни творби – светогорски възрожденски щампи, копия на фрески, рисунки и планове, живописни и графични произведения, пресъздаващи изгледи от Света гора.

Събирането на всички тези светогорски творби дава взор към основни стъпки в развиването на българското изкуство от първата половина на ХХ век, показва значими създатели. Контекстуализирането на тези произведения ни оказва помощ да възстановим значими процеси и трендове в художествения живот у нас.

В изложбата са показани творби, благосъстоятелност на СХГХ, Национална изложба, Национален исторически музей, Национален църковен историко-археологически музей, Национален книжовен музей, Държавна организация „ Архиви “, Ефория Зограф, районни исторически музеи и художествени галерии в страната, СБХ, частни сбирки.

В експозицията ще бъде показано и копието на фамозната чудотворна Фануилска икона на св. Георги, дело на Цанко Лавренов и съхранявана през днешния ден в пловдивския храм „ Св. Цар Борис Покръстител “. Включените в изложбата архивни материали и исторически сведения дават опция за следенето на една документална линия и опознаване на историята на Света гора и нейните изследвания. Това се добавя и от показаните в изложбата филми. Експозицията ще е отворена за гости до 14 февруари 2021 година.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР