Тази снимка е много, много нетипична за Северна Корея, защото

...
Тази снимка е много, много нетипична за Северна Корея, защото
Коментари Харесай

20 снимки на Северна Корея, след които на фотографа завинаги беше забранено да влиза в страната

Тази фотография е доста, доста нетипична за Северна Корея, тъй като общественото изложение на усеща тук – обаче, както и в множеството азиатски страни – се счита за нещо доста непристойно. Освен това тази фотография, която е нормална в очите на европеец, е класифицирана като неразрешена, защото локалните управляващи не разрешават да се снима военнослужещи, изключително почиващи.

2. Военни дами наоколо до паметника на Juche Idea, Пхенян, 2012 година

Друга „ табу “ фотография на военните – този път дами. През 2015 година, заради неналичието на мъже в преклонна възраст, дамите също стартират да бъдат прибирани в армията. На 17 години всички севернокорейски девойки би трябвало да дойдат в набиращата станция, с цел да отидат в армията за дълги 7 години. Условията за обслужване на дами и мъже са идентични и също толкоз сложни: военнослужещите живеят в студени казарми и, както множеството от популацията на страната, постоянно страдат от недохранване, а дамите също страдат от липса на съществени хигиенични артикули.

3. Севернокорейските пионери, подготвящи се да отдадат респект на великите водачи на страната, Пхенян, 2012 година

Такива фотоси също могат да попаднат в категорията на неразрешените и по няколко аргументи едновременно. Първо, повода може да е изгубена вратовръзка на някой от пионерите, и второ, децата на фотографията може да наподобяват на някой прекомерно отпаднал заради недохранване. Властите на КНДР обаче отхвърлят ​​факта, че по-голямата част от популацията на страната не получава задоволително храна, до момента в който ежедневната диета на множеството севернокорейци се състои от 200 грама царевица, обичайно кимчи зеле и вода. Между другото, обратно на общоприетото разбиране, оризът в Северна Корея е по-скоро празнично ядене, в сравнение с всекидневно.

Все отново, почтено казано, коства си да се каже, че в този момент хората в КНДР не умират от апетит, както беше преди 20 години – от 2013 година, зърнените реколти в страната се усилват с година на година, което разрешава да се обезпечи на популацията най-малко най-необходимото.

4. Коридор на една от станциите на метрото в Пхенян, 2012 година

Метрото в Пхенян е стратегически обект, което значи, че можете да го снимате единствено с позволение на лидера. Освен това за чужденци са отворени единствено 3 метростанции, които карат туристи и им разрешават да пътуват с трен. Но незабавно откакто влакът стигне до крайната гара за гости в страната, те се помолят да отидат до перона. И коридорът, несъмнено, не е включен в листата на местата, позволени за снимане.

5. Жилищни здания в град Каесонг на границата с Южна Корея, 2012 година

Наемането на жилищни здания – изключително не посочените като примерни – е друго табу за фотографа. Между другото, тук можете да видите неналичието на пердета на прозорците, само че те не са там не поради възбраната, както нормално се счита, а просто тъй като множеството севернокорейци нямат средства за закупуването им.

6. Жените продават улична храна в Хамхин, 2012 година

В Северна Корея, както и другаде в Азия, има сергии за улична храна. Вярно е, че асортиментът от ястия там е дребен – най-вече на минувачите се оферират обичайните корейски кисели кимчи. Опиталите споделят, че е доста вкусно и доста, доста пикантно – дотолкоз, че неопитен европеец може да има стомашни проблеми.

7. Статуи на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, Пхенян, 2012 година

Тази фотография на паметника на двамата водачи на КНДР също не би могла да угоди на управляващите и всичко това, тъй като бронзовите водачи са снимани в профил, макар че публично не им е позволено да бъдат отстранени единствено откъм гърба. Освен това никога не би трябвало да „ подрязвате “ главите и краката на паметниците или да повтаряте позите им по време на фотографията. Между другото, също е неразрешено да се фотографират всевъзможни изображения на водачи, върху които инцидентно падна сянката.

8. Червен трамвай, Пхенян, 2012 година

И още една почтена на пръв взор фотография, която също може да бъде неразрешена. Каква е повода? Погледнете деликатно трамвая: неговата достолепна възраст, ръждивите страни и счупеното стъкло приказват повече от красноречиво за общото положение на градския превоз в КНДР. Между другото, в провинциите няма въпрос за публичен превоз – хората там най-често се движат по демодиран метод, в каруци с кон.

9. Стари къщи в Kaesong, 2011 година

Тези красиво изглеждащи къщи в действителност са доста неуместни за живот. За да затоплят къщата (а зимите в Северна Корея са надалеч от най-топлите), те употребяват огнища, които служат и като радиатор, и като печка, на която се готви храна.

10. Линията до спирката на градския превоз, Пхенян, 2011 година

Предвид положението на публичния превоз, спирането на тока и неналичието на гориво, опашката на автобусната спирка е познато и всекидневно събитие. Очевидно не би трябвало да се гадае за какво управляващите не харесват сходни фотоси.

11. Една жена се пробва да се скрие от фотографията, Khamkhin, 2011.

Местните поданици не обичат да се снимат – страхът от чужденци е обхванат от мнозина тук с млякото на майка си. И управляващите явно не биха харесали тази картина: стара жена и дете наподобяват изтощени и не изключително щастливи.

12. Химическа фабрика, която създава синтетична тъкан, употребена за шиене на облекла, Hamhyn, 2011.

Както всеки цех в Северна Корея, химическата фабрика е стратегически обект и затова скришен. И макар че самото растение е показано на туристите, е неразрешено да го посещавате и можете да вършиме фотоси с огромно внимание – не забравяйте, че жителите на Страната на утринната прохлада постоянно чакат улов от чужденци.

13. Визуален обзор в моделна болница в Пхенян, 2011 година

Инцидент се случи въобще с тази фотография, която може да не бъде видяна незабавно: търпеливото момиче покрива едното око с лъжица, а другото е затворено. Но лекарят ревизира зрението! Това сигурно не може да не забележи тези, които наблюдават туристите, които се стремят да запазят сходна картина. Въпреки обстоятелството, че сходни демонстративни подиуми като цяло са добре репетирани, „ актьорите “ не са ваксинирани от неточности.

14. Деца, които ще работят в групови аграрни земи, Пхенян, 2010 година

Всеки гражданин на Северна Корея – възрастен или дете, би трябвало да се възползва от страната и с всички сили да помогне на великите водачи да подобрят живота на своите съграждани по-добър. Работата в групови области е едно от отговорностите на учениците, които постоянно се употребяват като безвъзмездна работна ръка. Между другото, за разлика от множеството небогати страни, Северна Корея има чудесно обучение – 99% от жителите умеят да четат и пишат тук.

15. Войници “изскубват ” тревата, Пхенян, 2009 година

Такива подиуми, които постоянно могат да се видят в Пхенян, са строго неразрешени от корейските водачи да снимат. Работата е там, че “на Запад ” те могат да се преглеждат като удостоверение, че хората гладуват тук. Въпреки обстоятелството, че диетата на множеството от севернокорейците е доста скромна и тревата постоянно се употребява при готвене, в действителност военните ръчно скубят пожълтялата трева, с цел да създадат тревата съвършена.

16. Жена военна помощ при работа в аграрни земи, 2008 година

Службата в севернокорейската войска като цяло е работата, обвързвана благодарение на служащи и селяни – постоянно има липса на ръце, защото по-голямата част от земята в страната е несъответствуваща за земеделие. Да, и някой би трябвало да се грижи за селяните, които не постоянно работят по този начин, както се изисква от управлението на страната. Според формалната версия на управляващите обаче военните оказват помощ единствено на селяните да извършват дилемите, сложени от Великите водачи.

17. Камионът, “кипящ ” на пътя, 2011г.

Поради липса на гориво доста коли отвън Пхенян задвижват газ, който се създава по време на изгарянето на дървени въглища. Не е изненадващо, че такова гориво, което се употребява в Европа по време на Втората международна война, води до щета на към този момент не доста надеждни транспортни средства.

18. Chilbosan Mountain Village, 2010 година

Според самия Ерик Лафорж, след тази фотография, лидерът смъкна камерата от него. Причината е явна: бедността тук е поразителна.

19. Момиче пред компютъра в моделен апартамент, Khamkhin, 2011 година

Изглежда, че елементарна сцена от актуалния живот – момиче седи пред компютъра. Ако не за едно „ само че “: компютърът не работи. Причината за това е ясна за всички, които са били в Северна Корея: спиранията на електрозахранването са постоянно срещани тук, защото в страната мощно липсват електроцентрали.

20.Бодлива тел напрегнат на брега на Японското море, 2008 година

Според формалната версия, задачата на такава преграда е да отбрани Северна Корея от врагове. Най-вероятно обаче това оказва помощ да се запазят жителите на страната в границите й, защото тези, които желаят да избягат от режима, употребяват всяка опция да изоставен КНДР.

Източник: apetiten.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР