Тази седмица започна обратното броене до предсрочните парламентарни избори в

...
Тази седмица започна обратното броене до предсрочните парламентарни избори в
Коментари Харесай

Добромир Живков: Партиите ще търсят надпартийна формула за съставянето на кабинет

Тази седмица стартира противоположното преброяване до предварителните парламентарни избори в неделя, 2 октомври. В последните дни на акцията " Капитал " беседва с политолози (вижте също ), социолози (вижте също ) и стопански специалисти за вероятните развития на обстановката след вота и с какви опасности за страната те могат да са свързани. Представяме ви мнението на социолога и ръководещ сътрудник в организация " Маркет ЛИНКС " Добромир Живков. Могат ли тези избори да решат политическата рецесия с продължителната липса на стабилно парламентарно болшинство зад постоянно държавно управление?
Скептичен съм, че скоро ще имаме шанса политическата рецесия да завърши и да преминем към стадий на релативно по-дълготрайна резистентност. Намираме се в интервал на социална промяна, която не се разпростра до своя предстоящ край. С доста огромен консенсус обществото ни беше поело по пътя да търси смяна в модела на ръководство от последното десетилетие, само че тази сила поутихна.

Причините са главно две - първата е, че волята на " суверена " беше сменена, поради което трябваше да проведем още два вота. Втората е, че събитията от последната година като инфлацията и войната в Украйна разсъниха редица страхове, които подтикват жителите към по-консервативно политическо държание.

Резултатите от и зборите по-скоро биха възпроизвели това публично разделяне, и то в съответствие, което по-скоро лимитира опцията за съдружно ръководство . Въпреки това считам, че постоянен кабинет по-скоро ще има.
Реклама Какво държавно управление съгласно вас може да бъде излъчено - на малцинството (от ГЕРБ) или експертно, с мандата на една от трите партии, участващи в процедурата, само че подкрепено от повече партии в Народното събрание? Какви са вероятните конфигурации на тази поддръжка?
Чиста формула на партийно държавно управление на ГЕРБ е малко евентуална заради няколко фактора. Първо, то би срещнало отрицателна реакция от обществените сегменти, формирали " протестното " болшинство през 2022-ра. Второ, ГЕРБ е надалеч от най-хубавата си електорална форма и, трето - партията към момента е в относителна политическа изолираност.

Затова допускам, че партиите - и изключително ГЕРБ - ще търсят надпартийна формула за съставянето на кабинет . С това се надяват да потвърдят, че са подготвени на национално виновни решения, при които лидерското и партийното начало остават на назад във времето. Това би бил равномерен път за превъзмогване на тази изолираност . Очаквам ГЕРБ в действителност да беседват за поддръжка с всички партии, само че не и да формализират коалиция.

При сходно развиване можем да чакаме по-остра реакция и отвод от поддръжка най-много от " Продължаваме промяната " . Вероятно те биха получили взаимен отвод от ГЕРБ и тогава бихме стигнали още веднъж до последния вероятен вид с третия мандат.
Каква би била ролята на президента в търсенето на формула за държавно управление?
Президентът вместо равноотдалечен от всички партии понастоящем наподобява по-скоро като равноконфронтиран с тях. Видяхме избрани сигнали за опити да се работи с извънредно отрицателни обществени стандарти във връзка с избрани обществени сегменти, което по-скоро разделя обществото, в сравнение с да го сплотява. В този смисъл ключът в ролята на президента още веднъж ще бъде в възможното възлагане на трети мандат за сформиране на кабинет. Последните две решения на Радев не демонстрират особена еластичност. Това дружно с повишените упоритости за негова по-активна роля в изпълнителната власт оставят открит въпроса дали президентът с всички сили търси излаз от блокирането на политическата ни система.
Реклама Какви са рисковете и при двата разновидността: да няма държавно управление и да се върви към нови предварителни избори; и да има някакъв тип държавно управление - на малцинството или така наречен експертно?
По-дълбоко гмуркане в спиралата на предварителни избори доста евентуално ще ни докара до радикализация на по-широки публични пластове, като сходен развой може значително да промени политическата картина, само че също по този начин дотолкоз да компрометира актуалната парламентарна народна власт, че да направи концепцията за президентска република привлекателна за повече жители , а това е систематичен риск за към момента разрастващата се народна власт у нас.

Експертно държавно управление ще може да посрещне нуждата от вземането на най-неотложните управнически решения, ще донесе известна предвидимост и българската политика още веднъж ще се завърне в своя натурален дом - Народното събрание.

Въпреки това от по-обща вероятност и в двата сюжета най-негативната последица е, че публичният напън за възобновяване на съществени демократични правила на модерната страна отслабна. Това беше късмет за всички и най-много за младите генерации, които бяха главните носители на тази сила. Този дневен ред не е привършен и с превъзмогването на очертаващата се международна икономическа рецесия, мир в Украйна и стабилизиране и реинтегриране на Русия в международната общественост, тази тематика по натурален метод ще се върне като приоритет номер едно.
Свързани публикации Интервю | Геновева Петрова: Дълга политическа рецесия носи риск от завой към недемократично ръководство 27 септември 2022, 09:27 Милен Любенов: Правителство може да има единствено с огромни взаимни отстъпки, които ще го минират 26 септември 2022, 09:27 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР