Тази седмица се проведе заключителното обществено обсъждане на новия план

...
Тази седмица се проведе заключителното обществено обсъждане на новия план
Коментари Харесай

Ще успее ли Столичната община да върне Борисовата градина на гражданите

Тази седмица се организира заключителното публично разискване на новия проект за бъдещето на Борисовата градина. Граждани, неправителствени организации и някои политически партии обаче желаеха неговото преразглеждане. Според тях, след толкоз доста отрицателни мнения, би трябвало да има още полемики, с цел да се стигне до най-хубавите решения.

Липсата на бистрота в ръководството и решенията на мрачно са най-хубавите другари на корупцията. Те вършат допустимо всичко. Като това – парк в центъра на столицата да бъде разпродаден на части.

Общественото разискване в този момент, за бъдещото устройство на Борисовата градина е опит да се възвърне интереса на жителите и тяхното присъединяване във взимането на решения. Или нищо за тях, без тях.

Столичната община показва плана си за обстоен организационен проект за Борисовата градина, оповестено е публичен разискване. В него въпреки всичко се включват доста сдружения и жители, които упорстват плана на общината, да бъде изцяло.

В един парк, който би трябвало да бъде извънредно държавна благосъстоятелност, тъй като има част резерват, най-висока степен на отбрана, би трябвало да бъде цялата благосъстоятелност обществена, само че на процедура в парка има всички типове благосъстоятелност, счита арх. Атанас Ковачев, създател на плана. Два от знаковите обекти в парка са къпалня " Мария Лиуза " и Летният спектакъл. Той е частна благосъстоятелност, а в къпалнята с годините делът понижава, през днешния ден е към 1/4. Аз и моят екип постоянно сме казвали,че къпалнята би трябвало да се върне на жителите, добавя той.

Борисовата градина в никакъв случай не е имала друга благосъстоятелност с изключение на обществена и внезапно се оказа, че едни хора с къси прякори от 90-те години, които ги познаваме, имат една голяма част от Борисовата градина и нехайството на Столична община. Отделно изказванията, че не могат да отчуждят, което не е правилно, само че те тук имат безспорното обвързване, когато се прави Подробен устройствен план на цялата градина, апелирам да си открият собственостите, сподели Гергана Пирозова, админ на групата " Да спасим Борисовата градина ".

Собствеността е изяснена, има несъответствия в кадастралната карта. Собствеността на всеки един от парцелите е несъмнено открита. Някъде има несъответствия, примерно парцел, който е общинска благосъстоятелност, е записан като смесена, само че това са неща които могат да бъдат отстранени, сподели Здравко Здравков, основен проектант на София.

Проблемът не е в това дали желаеме да ги отчуждим, а от къде да намерим финансов запас, с цел да можем да придобием тези парцели планувани с общия и с подробния устройствени проекти, защото се касае са голям запас. Бюджетът за отчуждаване варира сред 10 и 20 милиона годишно, а на нас ще са ни нужни доста повече средства, добавя той.

Така е, единствено че тези оправдания ги слушаме от повече от 15 години, тъй като това не е проблем, който се е появил през вчерашния ден. И ние, и доста други хора от опозицията неведнъж сме упорствали в бюджета за отчуждаване на София, да бъдат заложени доста повече пари, тъкмо с цел да бъдат избавени парковете на София в които има извънредно доста частни парцели, сподели Борис Бонев, общински консултант.

Битката е да се направи следствие на придобиването на всички тези парцели, това е единствения метод да спасим Борисовата градина, в случай че цялата благосъстоятелност още веднъж както е била 120 години бъде обществена, всеки различен опит да се скрият някакви частни апетити предвещава заличаване на Борисова градина. Да преглеждаме проекта подробност по подробност по подробност е разконцентриране от главната тема- собствеността и на кого я подарявате на тази градина, пита Гергана Пирозова, админ на групата " Да спасим Борисовата градина ".

Предвид, че резултатът няма нищо общо със заданието, поради, всички тези големи напрежения които се натрупат и съмнение в институциите, за мен би било закононарушение за парка и за жителите този проект да се одобри от това болшинство, безапелационен е Борис Бонев, общински консултант.

Сега доста организации и политически партии упорстват за доста по-широко публично разискване на подробния организационен проект. Според тях, градското ръководство би трябвало да бъде в посока град за хората с акцент върху публичния превоз, пешеходната и велосипедна инфраструктура повече зелени площи. Затова и концепцията да се строят нови паркинги в парка беше и една от ябълките на раздора.

По всички пунктове в големия обсег, един от най-големите паркове - 3500 декара, емблематичен парк за София и България и има доста спорни хрумвания. Ето да вземем за пример, на мястото на въпросната автокъща защото в този момент е бетон, няма растителност,предложихме там да има под земята паркинг за към 400 места. Имаше хрумвания от двете крайности да има там под земята и наземен гараж или да няма нищо. Просто концепциите на жителите са в доста необятна палитра и взаимно изключващи се. Кой би трябвало да реши? Трябва да реши експертният съвет и макар че нашия екип може да не одобри някои наши решения, той е задължен да ги извърши. Все отново нищо не е изгубено, има опция да се потърси най-хубавото решение, предстоят експертни препоръки на трите региона. Идея, от която не сме се отказали и продължаваме да настояваме и да се борим е да изведем колите от парка, сега без значение, че има режим с пропуски за мен е неразбираемо по какъв начин общината дава тези пропуски. Още в конкурсния план предложих в парка да влизат единствено коли със специфичен режим - коли за спешна помощ, пожарна и коли за пречистване. При това състояние като извеждаме колите би трябвало да се намерения за места за паркиране, изяснява арх. Атанас Ковачев, създател на плана.

Как осигуряваме транспортния достъп? Искам да дам за образец, че се планува един голям паркинг на мястото на " Капитолия ", вместо тази част да бъде озеленена, в случай, че паркът е най-добре обслужения с градски превоз, ние се намираме на 5 метра от едната метростанция и на 5 метра от другата, трамвайни линии, рейсове, тролейбуси и те още веднъж желаеме да хората да идват с кола в парка, сподели Борис Бонев, общински консултант.

Придвижването ни в града значително се реализира с коли и не би трябвало да подценяваме този проблем. Решението на арх. Ковачев е за два паркинга свързани с използването на някогашното трамвайно трасе със 104 места и 420 в под земята паркинг, като и при двата не се отсича нито едно дърво, споделя Здравко Здравков, основен проектант на София.

Значи или го вършим както на всички места, има транспортен достъп, би трябвало да им добра организация, в дните на мачове да се пускат изключителни рейсове, само че не да вършим Борисовата градина един паркинг. Това е несериозно, безапелационен е Борис Бонев, общински консултант.

Кой ще надделее в този спор и постанова ли се в действителност да има нови паркинги на територията на парка, е мъчно да се планува.

Все отново от проекта отпаднаха концепциите за възобновяване на Климатичното учебно заведение и Музея на зелената памет и ресторанта " Тенекиите ". Не се одобри добре и концепцията конната база и Спортна София да бъдат преместени. Така автоматизирано отпада и концепцията за нова алейна ос от стадион Юнак до Розариума, като желанието е стадиона да бъде възобновен.

Стадион " Българска войска " може да бъде реновиран,но желанието е да е в в този момент съществуващата си чаша. При езерото Ариана се планува унищожаване на понтонното оборудване и връщане на ресторанта на островчето в достоверния му тип. Всичко това обаче не е дефинитивно, тъй като експертният съвет занапред ще преглежда и систематизира гражданските възражения и мнения.

Постъпиха 1261 възражения, които 1214 бяха в периода и 47 по-късно. Уверявам ви, че ще бъдат прегледани, само че 1200 от тях са безусловно идентични, тъй че ние имам действително 60-70, сподели Здравко Здравков, основен проектант на София.

Не всеки е задължен да знае по какъв начин да напише в детайли мнение, по тази причина и ние, и други организации пишат мнения благодарение на специалисти и приканване нашите съидейници, в случай че считат, че причините са положителни, подкрепете ни като изпратите мнението. Това са над 3000 души, които ясно за завили своята позиция. Тази логичност може да бъде пренесена при подписките, 500 или 1000 индивида се подписват, това за един човек ли го считаме, счита Борис Бонев, общински консултант.

Обществените разисквания на проекта въпреки всичко бяха опит да се включи гражданското общество във взимането на решенията за парка. Идеята е добра, само че осъществяването и незадоволително, споделят хората, които са взели присъединяване.

Първо те се организираха в онлайн среда, коронавирус обстановката им пристигна дюшеш, нямаше никакъв разговор, дават на хората по 2 минути, 90% от изявленията бяха извънредно негативни, след което те дават отговор каквото си желаят и те нямаш право на имитация, сподели Гергана Пирозова, админ на групата " Да спасим Борисовата градина ".

Все още го има този педантизъм, едно известие за публично разискване стартира на учредения на член еди кой си и ти на първото изречение си се изгубил. Всъщност обвързване на администрацията е да сервират информацията по наличен метод, по понятен, да се намира елементарно, няма по какъв начин да чакаме, че всеки ще влиза, ще търси, ще се осведоми. Тук се отваря едно пространство за гражданските организации, които са посветили работата си на това да се интересуват. Няма по какъв начин всеки да е специалист по всичко и няма потребност, за това е добре жителите да декларират по кои тематики желаят да вземат участие, един лист, който да се поддържа и по този метод да бъдат осведомени бързо и елементарно хората, че нещо следва. Ключово е по какъв начин осведомяваме за това, което следва да се разисква, сподели Анна Адамова, център за нестопанско право.

Проблемът при взимането на решения в София е тогава, когато Следствен отдел към окръжна прокуратура не се базира на експертно мнение, на данни и преброявания,а се лашка сред това коя групичка от хора е по-шумна, несъмнено всеки има право да стачкува и да е неудовлетворен, само че има справедливи причини, които не би трябвало да бъдат подценявани и ще ви дам образец с " Патриах Евтимий ", там велоалеята трябваше да свързва доста към този момент съществуващи и ще даде изчезналата връзка, а бус лентата, която също не се осъществя, там минават 40 000 души в градския, тези хора не получиха бързо напредване, поради 100 индивида които стачкуваха. Не може по този метод да се взимат решенията в София, счита Борис Бонев, общински консултант.

Именно с цел да се избегне зачитането на ползите единствено на най-гръмогласните, е значимо да се сътвори система за отчитането на гласовете на всички заинтригувани.

Има голям брой платформи, които разрешават да се поддържа едно мнение, вместо да имаме 1000 едни и също да има кликам, харесва ми и ти доста бързо виждат какво е предлагането и до какъв брой е подкрепено, сподели Анна Адамова, център за нестопанско право.

Само сходен механизъм може да регистрира в действителност ползите на хората. Колкото и да са гражданските организации или групите в обществените мрежи, те притеглят хора обединени от съответна идея и надалеч не могат да подсигуряват, че пазят ползите на всички. Но, въпреки всичко е начало. И явен знак, че гражданската сила се разсънва, обществото става все по-активно и осведомено, и да упорства гласът му да бъде чут. Дали това ще се случи и в полемиката за Борисовата градина или опитите на обществото да бъде потребно ще се окажат напразни и демотивиращи?
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР