Тази седмица ОПЕК+ взе решение да помогне на Русия финансово,

...
Тази седмица ОПЕК+ взе решение да помогне на Русия финансово,
Коментари Харесай

Защо ОПЕК+ вдига цените на нефта:Топикономист

" Тази седмица ОПЕК+ взе решение да помогне на Русия финансово, в ущърб на всички чисти вносители на нефт по света.

На срещата на картела във Виена тази сряда бе взето решението квотите за произвеждане да се понижат по този начин, че на процедура производството на нефт от ОПЕК+ ще падне с 2 милиона барела дневно.

По този метод ОПЕК+ изрично отхвърля настояването на Съединени американски щати производството на нефт да бъде увеличено, което Вашингтон насочи преди няколко месеца, за цените на енергийните първични материали да паднат още и инфлацията да се успокои. С това свое решение ОПЕК+ демонстрира, че желае цената на петрола да е най-малко $100 за барел. Пазарите незабавно реагираха и петрола вид " Брент " (релевантният за Европа) скочи до $95 от $84 преди една седмица.

От това деяние на петролния картел печели най-вече Русия. Нейното произвеждане на нефт по този начин или другояче към този момент е под новото понижено равнище, което ОПЕК+ одобри тази седмица. Следователно Русия не би трябвало да прави безусловно нищо. Други страни от ОПЕК+ ще понижат своето произвеждане, а Русия без да трансформира нищо ще може да прибира по-големи облаги, с помощта на растежа в цената на петрола, който ще последва.

Европейският съюз, Китай и Съединени американски щати, като най-големите вносители на нефт в света ще пострадат много тежко от това решение. От финансова позиция чисто най-тежко ще го отнесат Европейски Съюз и Китай, тъй като те нямат толкоз мощен личен рандеман, колкото Съединени американски щати, който да може да компенсира най-малко отчасти загубите от оскъпения импорт.

Това решение на ОПЕК+ не значи, че арабските страни вземат страната на Русия и експлицитно се пробват да ѝ оказват помощ в спора с Европейски Съюз и Съединени американски щати, както евентуално би гласял русофилският прочит на обстановката. Иронично това най-вероятно ще е и русофобският прочит в медиите, за да се нападат политически останалите членки на ОПЕК+.

Но главната причина за това решение най-вероятно е надалеч по-тривиална - страни като Саудитска Арабия просто желаят да си подсилят още веднъж приходите от нефт, които последните месеци започнаха да спадат (понеже суровината поевтиня). Освен това, връзките на Саудитска Арабия и Съединени американски щати са много хладни през последните години (от 2018 година насам). Има доста аргументи за това, само че в резюме казусът за саудитците е, че Съединени американски щати се пробват да им вършат прекомерно доста (от тяхна гледна точка) забележки във връзка с постоянно бруталните способи на властническия им режим.

И тук още веднъж опираме до основният проблем за целия Западен свят в актуалната геополитическо-енергийна рецесия. Този проблем е отводът от спомагателното развиване на стандартни енергийни източници като нефт и природен газ. След къси проблясъци на здрав разсъдък по времето на Тръмп, при Байдън Съединени американски щати се върна към фетишизирането на зелената сила и отхвърли от сериозните вложения в създаването на стандартни източници.

Това е същият проблем пред който е изправена и Европа (с тази разлика, че на нашия континент казусът е даже по-голям). Докато на Съединени американски щати и Европа не им пристигна ум в главата по тематика енергетика ще са принудени с цел да могат да водят кръстоносен поход против един диктаторски режим, да зависят от положителни връзки с някой различен не по-малко жесток подобен. Тази година Русия влезе в Украйна, само че Саудитска Арабия избива цивилни в Йемен от 2015.

И в случай че това ще е ситуацията, всичкото политическо късане на ризи в поддръжка на Украйна и заклеймяване на жестоката експанзия на злия съветски деспот звучат малко кухо и цинично, не мислите ли? Защото на процедура това, което вършим е, че се опитваме да плащаме за отбраната на украинците, с животите на..йеменците, примерно. И в тази непоносимо лицемерна позиция сме натикани от зеленисткия енергиен култ, който води до безусловно енергийно скопяване ", написа топикономистът Георги Вулджев.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР