Тази седмица народните представители ще обсъждат редица важни предложения, но

...
Тази седмица народните представители ще обсъждат редица важни предложения, но
Коментари Харесай

Дневният ред на депутатите вещае поредна седмица на спорове и дебати

Тази седмица народните представители ще разискват редица значими оферти, само че акцент и евентуална причина за разногласия сред парламентарните групи ще породи една съществена точка.

В дневния ред на депутатите ще бъде планът на решение ръководителя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и група народни представители за основаване на Временна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 милиарда $ с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от държавното управление с министър-председател Кирил Петков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Внесеният план на решение цели да бъдат открити всички обстоятелства и условия към сключването и прекратяването на меморандума за 1 милиарда $ с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation. Вносителите показват, че са водени от разбирането, че българската енергетика е основен бранш и част от националната сигурност на страната и че при разпоредби с обществени средства, средства от Европейски Съюз или възможни вложения в българската стопанска система, които са подкрепени от държавното управление на Република България, е належащо и редно Народното събрание да има информация за дейностите на изпълнителната власт. По тази причина се предлага основаването на краткотрайна комисия, която да ги откри по неоспорим метод.

Друга точка залегнала в дневния ред на депутатите е план на Закон за одобрение на Международен контракт (LOA) BU-D-SAD „ Придобиване на 8 (осем) нови самолета F-16C/D BLOCK 70, муниции, средства за образование, средства за поддръжка, аварийни елементи, първична поддръжка и образование за Българските военновъздушни сили “ и на Международен контракт (LOA) BU-P-LBC „ Многофункционална система за систематизиране на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и обвързвана с нея поддръжка и съоръжение “.

Точка, която е обвързана с миналата е разглеждането на Законопроект за одобрение на Споразумение за сметка сред Министерството на защитата на Република България и Федералната аварийна банка на Ню Йорк и на Споразумение по отношение на избрани сметки, свързани с финансиране на задгранични военни продажби от държавното управление на Република България, сред Министерството на защитата на Република България, Агенцията на Департамента по защита на Съединени американски щати за съдействие в региона на сигурността и Федералната аварийна банка на Ню Йорк, импортиран от Министерски съвет.

Като претекстове Министерски съвет показва, че на съображение Решение на Министерския съвет (Протокол № 1 от съвещание на Министерския съвет на 8 януари 2020 г.) на 22 април 2021 година са подписани Споразумение за сметка сред Министерството на защитата на Република България и Федералната аварийна банка на Ню Йорк и Споразумение по отношение на избрани сметки, свързани с финансиране на задгранични военни продажби от държавното управление на Република България, сред Министерството на защитата на Република България, Агенцията на Департамента по защита на Съединени американски щати за съдействие в региона на сигурността и Федералната аварийна банка на Ню Йорк. Тези съглашения са свързани с осъществяването на договорите за доставка на 8 броя самолети F-16 Block 70 със обвързваното съоръжение и въоръжение сред Република България и Съединените американски щати (САЩ). Споразумението за основаване на сметка във Федералната аварийна банка на Ню Йорк и Споразумението по отношение на избрани сметки, свързани с финансиране на задгранични военни продажби, уреждат въпроси, произлизащи от интернационалните обществени контракти за доставка на многоцелевия изтребител, утвърдени от Народното събрание, по които страна е държавното управление на Република България. Двата документа касаят предписание с бюджетни средства, които ангажират дълготрайно българската страна по тяхното обезпечаване до цялостното осъществяване на договорите за доставка. Споразуменията съдържат клаузи, свързани с нуждата от предприемане на законодателни ограничения по отношение на действието на непознати правни правила. Предвид изложеното двата плана подлежат на ратификация от Народното събрание. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР