Тази седмица космически отломки от Халеевата комета ще пресекат небето

...
Тази седмица космически отломки от Халеевата комета ще пресекат небето
Коментари Харесай

Вижте тази вечер отломките на Халеевата комета

Тази седмица галактически парчета от Халеевата комета ще пресекат небето и може да съумеете да ги видите, тъй като метеорният поток Ета Аквариди ще доближи своя връх този месец.
Според Space.com пикът ще бъде през нощта в сряда, 4 май, и четвъртък, 5 май.
Метеоритният поток се отличава със своята скорост. Метеорите могат да летят до 240 000 км/час в атмосферата, изяснява НАСА.
Всяка година по това време части прахуляк и други парчета, оставени от Халеевата комета, се сблъскват с земната атмосфера и оставят огнени бразди по небето, преди да угаснат.
На всеки 76 години фамозната галактическа снежна топка се спуска към Слънцето, във вътрешната слънчева система, носейки нов прахуляк със себе си. Целият този галактически прахуляк се е събирал през хилядолетията, образувайки толкоз голям облак, че пикът на метеорния поток продължава с дни.
Ета Акваридите, кръстени на съзвездието Водолей, идват от отломките на Халеевата комета. Добре познатата комета се вижда от Земята на всеки 76 години. За последно кометата е забелязана в небето през 1986 година и няма да бъде забелязана още веднъж до 2061 година
Метеорният поток ще доближи своя връх в четвъртък вечерта до сутринта впетък, съгласно CNET, само че заради необятния си пик идната нощ евентуално ще бъде също толкоз вълнуваща.
Дори след този уикенд, в случай че сте на уместно място, може да съумеете да видите няколко метеора на всеки час до 10 май.
Как да видите небесния феномен
Препоръчително е да отидете някъде надалеч от града или уличните лампи, с цел да видите по-добре Ета Акваридите или всеки различен метеорен поток. Тъй като Ета Акваридите имат малко стеснен прозорец за гледане, може да е потребно да пристигнете малко по-рано, с цел да позволите на очите си да се приспособяват преди събитието да стартира.
Нужни са към 30 минути, с цел да се приспособяват очите към тъмнината, преди да стартират да виждат метеори. Според НАСА даже незначителни излагане на светлина, като тези от преминаващи коли или мобилни телефони, могат да нарушат настоящия развой на адаптаци. Ето за какво е значимо да избягвате интензивното изкуствено осветяване.
Също по този начин е добра концепция да деянията доста самообладание и да си осигурите задоволително време за гледане, с цел да се възползвате оптимално от мотива. Американското метеоритно общество предлага да му дадете най-малко един час.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР