Тази събота, 25.11., в Клуба на писателя в Бургас от

...
Тази събота, 25.11., в Клуба на писателя в Бургас от
Коментари Харесай

Божидар Савов представя книгата 100 известни български масони

Тази събота, 25.11., в Клуба на писателя в Бургас от 11.00 часа ще бъде показана книгата "100 известни български масони /1879-1940/ ". Организатор на събитието е сдружение "Артем ".

През тази година проведеното масонство в България навършва един век.

Авторът Божидар Савов, историк и дълготраен откривател на масонството у нас, наблюдава биографиите на 100 известни българи - учени, лекари, политици, военни, представители на изкуството, за които има безспорни доказателства, че са принадлежали към свободното зидарство.

Книгата дава опция на читателя да се запознае и оцени приноса на тези 100 мъже в обществено-политическото и културното развиване на нашата страна в интервала след Освобождението през 1878 година до разпускането на Великата ложа на България през 1940 год.

Прави усещане поддръжката за книгата от Искрен Йотов, сегашен Велик занаятчия на Обединената велика ложа на България: "Високият морал, уважението и спазването на законите са наложителни условия да бъдеш свободен зидар. "

На 27.11.1917 година в София е учредена Великата алегорична ложа на България. Неин пръв Велик занаятчия става Александър Протогеров - революцианер, боен деятел, държавник, политик. Историята на организацията, както и житейският път на обособените нейни членове, са тясно преплетени със комплицираната и на моменти трагична социална и политическа орис на страната. Захари Стоянов също е включен в книгата. По този мотив представянето на книгата ще бъде съпроводена с къс филм, представящ активността му.

Като историк създателят се е спрял единствено на персони, за които е намерил достоверни и неоспорими данни и документи, че са принадлежали към братството на свободните зидари, споделя самият той. След време ще излязат и други архиви за масонството у нас. Затова книгата ще продължи като "жив организъм " да се развива и добавя с нови имена и обстоятелства. Въпреки научния си темперамент, тя е предопределена и потребна за необятен кръг от читатели.

Много от актуалните ложи у нас са първоприемници на тези, съществували до 40-те години на ХХ век. Те заявяват последователност и предпочитание да продължат традициите, водени от веруюто им за обич, истина и труд.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР