Тази нощ е последният шанс за японската автоматична междупланетна станция

...
Тази нощ е последният шанс за японската автоматична междупланетна станция
Коментари Харесай

Тази нощ Акатсуки ще пристигне около Венера!

Тази нощ е последният късмет за японската автоматизирана междупланетна станция “Акатсуки ” да навлезе в орбита към Венера.

“Акатсуки ” беше изстреляна на 20 май 2010 година. След няколко месеца пътешестване станцията трябваше да дойде в околовенерианска орбита, само че по време на сериозната маневра за орбитално нахлуване на 6 декември 2010 година настъпи щета в основния мотор. “Акатсуки ” продължи по своя път на хелиоцентрична орбита. Днес, пет години по-късно, екипът ще се опита да се реваншира и най-сетне да реализира триумф!

Поради повредата на основния мотор ще се разчита на дребните двигателчета, които обикновено се употребяват единствено за ориентировка. Те в никакъв случай не са били предвиждани да изпълнят такава комплицирана активност като нахлуване в орбита. Така че има прочут риск при маневрата.

Тази нощ, на 7-ми декември 2015 година в 01:51 ч. българско време, двигателчетата ще се възпламенят и ще работят в продължение на 20 минути. Екипът ще е наясно незабавно дали моторите са сработили по проект или не. Ако не – “Акатсуки ” ще бъде обърната наобратно и ще бъде подхваната същата маневра със срещуположно разположените двигателчета.

До този миг не е ясно дали ще има директно лъчение по TV или в интернет. Най-надежният източник на вести остава туитър акаунта на задачата ( https://twitter.com/Akatsuki_JAXA ), като главно се разгласява информация на японски език. Няколко часа по-късно Японската галактическа организация ще организира специфична конференция. Важно е обаче да се означи, че в началото ще стане ясно единствено и само дали двигателчетата са се запалили по проект и дали те са работили съгласно заложените им команди. Ще отнеме още два дни с цел да се удостовери сигурно дали “Акатсуки ” е пристигнала наред в околовенерианска орбита.

На уеб страницата КОСМОС БГ също ще бъдат оповестени всички налични вести при първа опция!

Докато чакаме със спотаен мирис дали японската венерианска задача ще се увенчае с триумф или неуспех, не забравяйте да прочетете публикацията на КОСМОС БГ за историята на задачите до Венера!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР