Тази невероятна, но напълно истинска история, е разказана в книгата

...
Тази невероятна, но напълно истинска история, е разказана в книгата
Коментари Харесай

Първият моден блогър – Матеус Шварц през 1497 година

Тази невероятна, само че изцяло същинска история, е разказана в книгата на оксфордската професорка по история Улрика Рублек „ Dressing Up: Cultural Identity in Renaissance Europe “ (2010).

В късносредновековната история на костюма феноменът Матеус Шварц няма аналог – този богат търговец от Аусбург е оставил след себе си сбирка от 165 рисунки, на които е изобразен с друго облекло във всички интервали на своя живот. При това картините са съпроводени от мнения на тематика в какви обстановки и за какво е облечен по избран метод.

Първата в каталога му го демонстрира с „ първата ми рокля на света “ като бебе на няколко дни. Всъщност Матеус почнал да колекционира картините, когато бил на 27 години, като ги поръчвал на локален художник в Аусбург. Трудно е да се изброят всички, само че ето някои от по-интересните: като строен младеж на кон; със безценен италиански костюм в алено (очевидно италианските костюми са били на респект още през ХVI век); облечен в броня и подготвен да пази града си; в костюм за женитба от кадифе, препасан със сабя; има даже две рисунки, на които Матеус е изобразен чисто гол – начело и откъм гърба – и за които професор Рублек не може да даде тъкмо пояснение. Впрочем, коментарът към тях е „ Напълнял съм “, което хвърля светлина най-малко върху суетността на модела. Събраните в един том рисунки и текст Матеус Шварц нарекъл “Klaidungsbüchlein ” или „ Книга на облеклата “.

Днес ние го назоваваме „ фешън блог “. Както се споделя, нищо ново под слънцето. Ето и няколко от по-интересните илюстрации на този невероятен във всяко отношение – и добре облечен – мъж.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР