Тази година забелязахме, че в Южното полукълбо, специално в Австралия,

...
Тази година забелязахме, че в Южното полукълбо, специално в Австралия,
Коментари Харесай

Доц. Кунчев : Грипът през зимата може да е по-тежък от Covid

" Тази година забелязахме, че в Южното полукълбо, особено в Австралия, Нова Зеландия, се регистрира много сериозен грипен сезон през нашите летни месеци, които са техните зимни месеци. Отчете се грипен сезон, който стартира много по-рано и беше много натоварен. Сравним с грипния сезон 2017-2018 година. Това накара всички специалисти по остри респираторни болести в Северното полукълбо да предизвестяват, че има възможност тази година грипният сезон да бъде малко по-сериозен ". Това заяви доктор Валери Цеков на брифинг.

" Колко сериозен ще бъде той, ние не можем да кажем сигурно, само че това което видяхме в Южното полукълбо значи, че е доста евентуално той да бъде един нормален грипен сезон с много висока активност на болесттите ", добави доктор Цеков.

" Едни и същи хора, всяка година приказваме едни и същи работи и се чудя по какъв начин да поднесем информацията на популацията, тъй че да има действителен претекст. Да има решение, да, аз върша еди какво си, тъй като се грижа за личното си здраве, на моите родители, на моето семейство ", сподели основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев, който прикани повече хора да си слагат противогрипна ваксина.

" Много постоянно се задава въпросът кой е най-подходящия период. Точно това е най-подходящото време от в този момент до края на годината и колкото по-рано, толкоз по-добре, тъй като никой не може да бъде 100% сигурен по кое време ще пристигна грипната вълна ", заяви Кунчев.

" За момента обстановката е спокойна, както в България, по този начин и на Балканите, по този начин и в Европа. Това, което следва да се случи, нормално ноември започваме да хващаме обособени случаи. Декември броя се усилва, с цел да доближи пика в края на януари или февруари. Най-вероятно ще се случи по този начин и тази година, заради, което е най-подходящо да се имунизираме октомври, ноември, айде с някакво забавяне декември. Най-добре до Коледа всичко да е завършило. Тъй като и нашият организъм има потребност от 3-4 седмици да създаде цялостен имунитет. Ние не сме предпазени на другия ден след имунизирането. Това важи за всички ваксини ", сподели Кунчев.

" Д-р Цеков доста добре разказа обстановката, аз не съм податлив да вършим прогнози по кое време ще стартира, какъв брой ще е тежка и по този начин нататък, ще го забележим. Но има две аргументи, които ни карат да сме изключително деликатни. Като едната е това, която сподели той, данните от Южното полукълбо ", сподели доцент Кунчев.

" Австралия и Нова Зеландия се сблъскаха с най-силната си грипна зараза за последните 5-6 години. Очакваме, че евентуално по този начин ще бъде и в Северното полукълбо. На какво се дължи това, главно на обстоятелството, че публичният имунитет по отношение на грипните вируси е понижен. Ние 2 години и половина нямахме на процедура съответна среща с грипни варианти, които и да било те, и от там имунитетът ни е доста отслабен, което подготвя за по-широко разпространяване ", сподели още Кунчев.

Тази година евентуално водещ ще бъде вариантът Камбоджа, добави основният държавен здравен контрольор.

" Тази година стартираме напълно в точния момент, още не сме средата на октомври, а имунизациите са към този момент при общопрактикуващите. Те ще имат задоволително време да ги създадат. Нещо повече, имаме подготвеност, в случай че има огромен интерес, и за спомагателен импорт на дребни количества, в случай че това се наложи ", изясни Кунчев.

" Националната референтна лабораторя следи циркулацията на най-често срещаните респираторни вируси. Осем респираторни вируси се изследват рутинно. Засега имаме данни за циркулация на нормалните сезонни вируси, риновируси, които са най-характерни през ранната есен и до късната пролет. Също по този начин аденовируси, парагрипни вируси. Респираторен вирус доста рядко сме засичали, той нормално се появява по-късно към края на годината и циркулира паралелно с грипните вируси ", изясни проф. доктор Нели Корсун.

Тя също е безапелационна, че октомври месец е доста подобаващ за слагане на противогрипна ваксина.

Около 8 400 пациенти са били приети в болница, до момента в който боледуват от пневмония, като огромен % от тях са с хронични болести, разгласи зам.- ръководителят на УС на Български лекарски съюз доктор Николай Брънзалов.

„ Смело мога да заявя, че доста от моите пациенти декларират предпочитание за имунизация. Щастлив съм, че можем да създадем поръчки за в допълнение количество ваксини и всички пациенти да могат да се възползват от тяхното използване при предпочитание ”, сподели доктор Брънзалов.

Здравните управляващи се събраха с цел да дадат повече информация за ситуацията с пандемията от COVID-19 и идната грипна вълна. Участие в конференцията взеха основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев, проф. доктор Нели Корсун, доктор Николай Брънзалов зам.-председател на УС на БЛС и доктор Валери Цеков.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР