Всяка година у нас се пускат в експлоатация асансьори, а

...
Всяка година у нас се пускат в експлоатация асансьори, а
Коментари Харесай

Липсват техници за старите асансьори - опасни са и няма резервни части

Всяка година у нас се пускат в употреба асансьори, а се оказва, че няма техници, които да ги поддържат. Това демонстрират данните на Българската асансьорна асоциация.

Главният секретар на Асоциацията Николай Маринков  уточни в " България заран ", че новите асансьори в страната са над 1000.

" За новите асансьори има техници. В момента това са съвременни уреди, които транспортират доста хора всеки ден в международен мащаб. Има техници, които се командироват отвън България, печелят по 3000-5000 евро на месец. Нека хората сами да помислят за какъв брой пари може да бъде притеглен някой към една специалност. Потребителите, които имат асансьори, би трябвало да има човек, който да се грижи за тях.  Ние се грижим за сигурността на хората и техния живот ", изясни той.

По думите му за новите асансьори има задоволително младежи, браншът се напасва и може да обезпечи работа, до момента в който за старите асансьори е разумно да няма техници. 

" Представете си в днешно време младеж да бъде притеглен да се занимава с асансьор, който е с технология отпреди 50-60 и повече години.  Вече не се създават, рискови са и няма аварийни елементи Знаят, че вероятността за случай е голяма и могат да лежат след това в пандиза ", разяснява още Маринков пред  Bulgaria ON AIR .

Главният секретар на БАА е безапелационен, че старите асансьори не могат да подсигуряват сигурност на хората и би трябвало да се заменят.

" Преди 10-11 години беше инициирано от тогавашния основен проектант на София проучване на всички панелни здания в София. Бяха създадени параметри на модерни асансьори, които могат да бъдат поставени в старите здания. Проектът не беше сбъднат ", напомни Маринков.

В България сега има регистрирани 497 компании за поддръжка на асансьори.

" В няколко града на България имаше рецесия, тъй като са единствено остарели асансьори. Нямаше нито една компания, която да дава сервиз. Ако нямате контракт с компания, която е лицензирана и дава сервиз, асансьорът по закон е наложително да бъде спрян от употреба ", обясни Маринков.

Главният секретар на БАА предвижда, че при обикновено развиване на пазарната стопанска система ще бъде все по-търсен, по-заплатен и по-ценен трудът на техниците.

" Държавата не си извършва функционалностите като инспектор на нашия бранш ", приключи Маринков.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР