Тази година Троян празнува 150 години като град. Елпром Троян

...
Тази година Троян празнува 150 години като град. Елпром Троян
Коментари Харесай

Пред символа на машиностроенето на България Елпром Троян ще бъде поставен паметник на троянеца акад. Ангел Балевски

Тази година Троян чества 150 години като град. Елпром Троян е съпричастен и ще подкрепи финансово построяването на паметника, както и ще прeдостaви място за слагането му, оповестява TroyanPress.

В град Троян индустриалната улица носи името на Академик Ангел Балевски. А на адреса ул. „ Академик Ангел Балевски “ №1 не инцидентно е адреса, на който се намира седалището на колоса в машиностроенето на България, самият Елпром Троян в целия си искра.

Това е мястото, което е най-достойно за индивида, работил основно в региона на технологията на металите, той е дълготраен ректор на Висшия машинно-електротехнически институт „ Владимир Ленин “ (ВМЕИ) в София, ръководител на Българската академия на науките (БАН) и заместник-председател на Държавния съвет на Народна република България.


Инициативен троянски комитет, измежду членовете му е и някогашният ръководител на Българска академия на науките акад. Стефан Воденичарски, е подел самодейността да се сложи на уместно място в Троян незабравим знак на именития ни съгражданин, дълготраен ръководител на Българска академия на науките и откривател със международна популярност акад. Ангел Балевски. Инициативата се поддържа от Община Троян, а общинското управление счита, че 150-годишнината на града ни, която означаваме през 2018 година, е „ един подобаващ мотив “.

Първоначално е имало концепция паметният знак да е на мястото, където се е намирала родната къща на акад. Балевски на ул. „ Ген. Карцов “ (до офиса на Училище „ Европа “). Но победило мнението, че най-добре би било мемориалът да бъде при започване на улицата, носеща името на учения и даваща началото на промишлената зона на Троян – наоколо до административната постройка на „ Елпрпом Троян “ и против емблематичния Пачов мост. Шефовете на електромоторния цех също са декларирали цялостната си поддръжка и подготвеност да обезпечат място за мемориала и спонсорство.

Какъв да бъде паметният знак обаче не е доизяснено Но при всички случаи би трябвало да е нещо почтено (примерно стабилен каменен пай с бронзов барелеф на акад. Ангел Балевски), а не от вида на нормалните безлични мраморни плочи със суховат надпис, постоянно поставяни само за отблъскване на номера. Община Троян е поела ангажимент да спомага на Инициативния комитет и да осведоми за хода на развиване на инициативатa.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР