Тази година стартират проектите Видин - Ботевград, АМ „Хемус“ и

...
Тази година стартират проектите Видин - Ботевград, АМ „Хемус“ и
Коментари Харесай

Започва изграждането на пътя Видин-Ботевград

Тази година започват плановете Видин - Ботевград, Автомагистрала „ Хемус “ и Автомагистрала „ Русе - Велико Търново “. Изграждането им ще модернизира целия район и няма министър или ръководител на АПИ, който да не желае да се строи по-бързо. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов.

През март ще стартира процедурата за избор на реализатори на правата сред Мездра и Ботевград /33 км/. Срокът за построяването й ще е към 2 години и половина, като в този сектор ще има и 2 тунела. През втората половина на годината ще бъдат оповестени процедурите за строителство и контрол на още 52 км - от Видин до Ружинци. Отсечката ще бъде разграничена на 3 елементи Видин - Димово, обход на Димово и Димово - Ружинци, като задачата е да се заобиколят огромните обитаеми места – гр. Димово, Бела и Скомля, изясни инж. Атанасов.

Трасето на новия път ще бъде с автомагистрален габарит с по две дейни ленти и една спешна в посока. Председателят на УС на АПИ уточни, че се работи по подготовката и на останалите сектори от направлението - на обхода на Враца следва допроектиране и строителство на още една лента за придвижване, правата сред Враца и Мездра ще бъде рехабилитирана, а за Ружинци – Монтана следва до края на годината или при започване на идната да започват процедурите за строителство и контрол. Заради обжалване на Доклада по Оценка на въздействието върху околната среда е блокирана работата по сектора сред Враца и Монтана.

Искам да уверя жителите на района, че не забавяме плана, а по неговата подготовка работим извънредно съществено. Тежката и невидимата част от работата на администрацията е обвързвана с осъществяването на доста законови и поднормативни актове. Даде ли се разрешението за градеж планът е станал, съобщи инж. Атанасов. Той уточни, че през последните години в пътната инфраструктура в област Видин са вложени над 50 млн. лева Тази година ще бъдат ремонтирани 43 км от прохода „ Петрохан “ от страната на Софийска област, с което ще се обезпечи по-бърза връзка със столицата. Ще се усъвършенства и положението на пътя Лом - Видин, където е най-голямото свлачище в България, дълго съвсем 8 км.

Относно постъпилите две тъжби по Доклада по Оценка на въздействието върху околната среда за Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “ инж. Атанасов акцентира, че определеният смесен вид на трасе е най-балансираният и от екологична, и от икономическа позиция. Избягват се и най-хълмистите региони, с цел да може построяването на трасето да е по-евтино, най-оптимално и най-бързо. Председателят на УС на АПИ сподели, че в разговор с хората, подали жалбите, ще бъдат в допълнение разисквани преимуществата на трасето, връзката на Горна Оряховица с автомагистралата, с цел да не се бави работата по плана.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР