Тази година станаха точно 1750 г. от рождението на Свети

...
Тази година станаха точно 1750 г. от рождението на Свети
Коментари Харесай

Защо София е градът на Дядо Коледа / Св. Никола, заедно с Бари и Созопол - slava.bg

Тази година станаха тъкмо 1750 година от рождението на Свети Никола, който в западната традиция е и Дядо Коледа. София е един от трите в целия свят, които могат да се нарекат Град на светеца, тъй като пазят частици от неговите остатъци, изнесени преди време от днешна Турция от италиански моряци.

И, тъй като другите градове са италианският Бари и нашият Созопол, София е единствената Столица на Дядо Коледа. За разлика от Бари и Созопол, нашият град е и посещаван като едновремешен екскурзиант от Свети Никола – тогава пътешествията са основно поклоннически, с изключение на търговски.

Той е измежду събралите се на фамозния сердикийски събор през 4-ти век. Вероятно по тази причина е и толкоз известен у нас. Голяма заслуга за това има бащата на цар Самуил – комит Никола, нещо като кмет и регионален шеф на града ни, където е роден и владетелят на България, в този момент приписван от Скопие в някаква „ македонска история” под името СамОил.

Така че има логичност да бъдем и една от доста дребното столици, които резервираха коледния си базар в своето сърце – в Градската градина. Има логичност и да го популяризираме, защото полетите в Европа сега са с най-ниските си цени за всички времена, както и родният туризъм е в най-тежката си злополука – софийските хотели бележат до 5% претовареност.

Даже в студа и сивотата на тази мрачна неделя, когато по стичане на събитията беше първият ден на адвента – навечерието на Коледа по западната традиция, а той въпреки всичко е немски, опашки се извиваха, с цел да наминат хората да си вземат нещо от него и след това да излязат от зоната на къщичките, където пускат по 1-2 души, и да седнат в най-стария парк на България – още малко и ще стане на 150 години.

Базарът е безусловно на стотина метра от най-известния софийски храм, отдаден на Свети Николай. Така наречената Руска църква. В нейната крипта пък са останките на най-новия светец на православната черква Свети Серафим Софийски, на който също тази година са 70 година от гибелта.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР