Тази година ССА за Северна Македония и Албания се състои

...
Тази година ССА за Северна Македония и Албания се състои
Коментари Харесай

Борел напомни на Скопие за вписването на българите в конституцията

Тази година ССА за Северна Македония и Албания се състои надлежно в Скопие и Тирана, въпреки нормално да е в Брюксел или Люксембург.

Началото на договарянията с двете страни зависи от това дали Северна Македония ще промени конституцията си според договореност от предходната година и ще впише българите наедно с другите " елементи от нации ". За задачата на ръководещите са им нужни две трети болшинство в Народното събрание, а това значи и поддръжка от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

 

Първият посланик на Европейски Съюз намерено насочи предизвестие: " това е най-хубавата договорка, която можете да получите ". " Не е реалистично да вярвате, че това може да се отвори още веднъж за договаряния ", сподели Борел, имайки поради апелите за отвод от договаряния или предоговаряне на изискванията в така наречен френско предложение, прето след над две години рецесия сред София и Скопие.

 

Попитан дали предизвиква ВМРО-ДПМНЕ да окаже поддръжка в Народното събрание, той съобщи: " Повече от оптимист съм - като приятеля си Оливер (Вархеи, еврокомисаря за разширението - бел. ред.) аз съм " активистичен ". "

Мисля, че би трябвало да поставяме старания, с цел да станат нещата, а Северна Македония се е заела да промени конституцията си. Северна Македония се е посветила на това да промени конституцията, с цел да включи в нея жители, които живеят в рамките на страната и които са елементи от нации - като българите.

 

Припомни на Скопие, че най-младата членка на Европейски Съюз, Хърватия, има 22 общности, а измененията в главния закон ще оказват помощ и на Северна Македония да напредне още повече в главните права. " И не се колебая, че това ще резервира македонската еднаквост и по същото време ще даде на страната прогрес в присъединителния развой. "

" Не жертвате идентичността си на олтара на еврочленството. Идентичността ви ще бъде безусловно непокътната ", продължи той. " Защото човешките същества имат няколко идентичности: няма да сте по-малко себе си, тъй като ставате членове на Европейски Съюз. "

 

Македонският министър председател Димитър Ковачевски Ковачевски атакува опозицията с думите, че при ясна преговорна рамка и липса на спънка за междуправителствена конференция (освен вписването на българите в конституцията) " за пръв път може да се случи сами да се блокираме поради безконтролно, колебливо и нестратегическо отношение на опозиционните партии в страната ".

Обясни, че всички партии и депутати в Народното събрание имат обвързване да работят за " стратегическите " крачки за участие.

 

Скопие пробва да продължи дебата за регистриране в конституцията на фона на ново напрежение в връзките с България поради похищения против български културни клубове и побоя над самоопределящия се като българин Християн Пендиков през януари.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР