Тази година се отбелязват 800 години от основаването на уникалния

...
Тази година се отбелязват 800 години от основаването на уникалния
Коментари Харесай

Показват Ивановските скални църкви край Русе на изложба в Народното събрание

Тази година се означават 800 години от основаването на неповторимия скален манастир край Русе

През втората половина на месец септември се чака да бъде показана в Народното събрание галерия, отдадена на 800-годишнината от основаването на скалния манастир-лавра „ Св. Архангел Михаил “, прочут като Ивановските скални църкви. Събитието се реализира с поддръжката на Областна администрация – Русе, Регионалния исторически музей и Организационния комитет по случай отбелязването на юбилея, оповестиха от Областна администрация.

Същевременно на 5 юли от 14.00 часа в Регионалния исторически музей се планува и предпремиерна прожекция на документалния филм „ 1218 година – срещата на преобразяването “. Продължителността на кино лентата, който е дело на доктор Александър Стойков и Николай Лазаров, е 54 минути, като след прожекцията ще се организира и разискване.

Двете събития са част от редица мероприятия, отдадени на 800-годишнината. Основан през 20-те години на XIII век в долината на река Русенски Лом от монаха Йоаким, който по-късно става и български патриарх на Второто българско царство, през днешния ден той притегля хиляди туристи и е включен в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО. Негови донори са царете Йоан Асен ІІ, Йоан Александър и други представители на царския двор, на които са непокътнати ктиторски портрети. Манастирът има комплицирано устройство и сплотява няколко комплекса от скални пространства. В шест негови храма са непокътнати фрески, разкриващи присъщите черти на българското изкуство през ХІІІ и ХІV век. По време на Второто българско царство манастирът се утвърждава като водещ нравствен и литературен център, с активността на който се свързва така наречен „ Висарионов патерик”. По стените на манастирските пространства се разчитат графити и надписи с значими исторически сведения. Световна популярност имат и стенописите в църквата „ Св. Богородица”, които се подреждат измежду най-представителните мостри на Палеологовото изкуство на Балканите. Техните художествени качества са причина за включването им от ЮНЕСКО в листата на международното културно завещание. През ХІV в. манастирът става средище на исихазма. От 1978 година е разгласен за Национален археологически резерват, а през днешния ден Ивановските скални църкви са най-посещаваният обект на Историческия музей в Русе.

Интересен е и фактът, че на 24 май тази година в Букурещ бе канонизирана Теодора Басараб – първата брачна половинка на Йоан Александър, която е ктитор на църквата „ Св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат “, или по този начин наречената Съборена черква. Тя е канонизирана под монашеското ѝ име Теофана. Това се чака да притегли още повече румънските туристи, които по принцип са много религиозни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР