Тази година се навършват 40 години от спортното събитие на

...
Тази година се навършват 40 години от спортното събитие на
Коментари Харесай

Първата българска експедиция за изкачване на Еверест отбелязва 40-годишнина

Тази година се навършват 40 години от спортното събитие на България за 20-и век – първата българска експедиция за нанагорнище на Еверест през 1984 година

На 20 април 1984 година върхът е изкачен от Христо Проданов, който умира по противоположния път. След него на 8 май на Еверест стъпват Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май - Николай Петков и Кирил Досков.

По мотив годишнината Българският туристически съюз и Българската федерация по катерене и туризъм проведоха конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в София, по време на която участници в експедиция " Еверест 1984 " описаха забавни обстоятелства за това значимо събитие.

" Това популярно нанагорнище на Еверест е един героизъм за своето време и освен. По време на тази експедиция се слагат няколко върха. През 1984 година това е било едно от най-добре финансираните спортни мероприятия. Освен това то е било отдадено на няколко значими за това време събития – 40-годишнината от 9 септември 1944 година и 80 години революционни профсъюзи в България ", уточни ръководителят на Български туристически съюз (БТС) Венцислав Венев.

Един от участниците в експедицията, Методи Савов, се върна към 1984 година, когато всичко стартира с доста жестока подготовка.

" Както се споделя, душите ни бяха на гърлото. Имахме треньори, които ни вадеха душите – слагаха ни камъни в раниците ", разяснява той.

Друг участник в експедицията, Николай Петков, акцентира, че по това време организирането на сходни експедиции е била много огромна и тежка задача и самите експедиции са били огромни.

" 40 години са добър интервал самите участници да погледнат по нов метод на една такава експедиция ", счита Петков. Той е единственият човек в света, който е минал по три разнообразни маршрута на Еверест.

Петко Тотев, ръководител на Българската федерация по катерене и туризъм също е участник в експедицията. Според Тотев, " Еверест 84 " е един трамплин за нашия алпинизъм да се развива и да се обърне към стойностните изкачвания.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР