Тази година се навършват 130 години от създаването на 24-ти

...
Тази година се навършват 130 години от създаването на 24-ти
Коментари Харесай

Спомен за бургазлии, дали живота си за свободата на България

Тази година се навършват 130 години от основаването на 24-ти пехотен Черноморски полк. По този мотив в града са планувани редица празнувания, които свидетелстват, че саможертвата на войните от района не е забравена. Параклисът " Св. Георги Победоносец " в Морската градина е едно от доказателствата за това. От двете страни на фасадата, на специфични мраморни плочи са написани бележити събития и победи на полка.

Спечелените победи от 24-ти пехотен Черноморски полк на бойното поле го вършат едно от най-успешните формирования на Българската войска. По време на Балканската война, българските войни водят победоносни сражения при Люлебургас и Бунархисар. Бойната част, в която са включени доблестни мъже от Бургас, взе участие и при обсадата на Одринската цитадела.
Признателните съграждани на бойците от полка показват своето поклонение с редица събития. Гост във връзка годишнината е Представителният духов оркестър на военноморските сили от Варна. Той извърши бойни маршове на площад " Св. Кирил и Методий ". След това се организира боен обред за посрещане знамето на полка. Представителните военни елементи посетиха паметника на починалите във войните от 24-ти Черноморски полк. Краят на шествието беше пред параклиса " Св. Георги Победоносец ", където беше отслужен молебен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР