Тази година се навършват 100 години от рождението на първата

...
Тази година се навършват 100 години от рождението на първата
Коментари Харесай

Спомен за оперната певица Лиляна Анастасова

Тази година се навършват 100 години от рождението на първата примадона на Варненската опера - Лиляна Анастасова. Тя беше превъзходна певица - със здрав, хубав глас и представителна външност на сцената, впечатляваше с наличието си. В края на 60-те години я видях в един театър на Варненската опера - „ Бал с маски “ от Верди, и останах очарована от нейната Амелия, изключително от нейния глас - трагичен сопран със постоянни височини. За благополучие, точно цялата опера “Бал с маски “ е записът на Варненската опера с нейно присъединяване, който фонотеката на БНР има и който дава визия за качествата на тази превъзходна певица.

Лиляна Анастасова е родена на 24 април 1921 година в Търговище. Израства в музикална среда - татко й, макар че е юрист по специалност, е прочут в града с  красивия си теноров глас и свири на китара. Анастасова приключва Музикалната академия в София, като нейни вокални педагози са Георги Златев-Черкин и Христо Бръмбаров.

През 1947 година тя се явява на състезанието за солисти на. Нейният шеф тогава - фамозният артист Петър Райчев - я харесва доста и незабавно я назначава на щат в операта. На 15 май 1948 година дебютира с ролята на Чо-Чо-сан от операта „ Мадам Бътрефлай “ на Пучини и незабавно се постанова като водещ сопран на театъра, с помощта на богатия си по тембър глас, който й разрешава да пее както поетичен, по този начин и трагичен репертоар. На варненска сцена тя взе участие в оперите “Евгений Онегин “ (роля, която й носи влиятелна държавна награда), “Тоска “, Елвира от „ Ернани “, Сантуца от „ Селска чест “, Ярославна от „ Княз Игор “, Леонора от „ Трубадур “ и други Още от 1958 година пее и мецосопранови функции - като Еболи от „ Дон Карлос “.

Близо 30 години продължава сполучливата кариера на Лиляна Анастасова на варненска сцена. Често гостува и в Софийската опера, и в спектакли на извънстоличните оперни театри. Изнася концерти, гостува в Корея, Китай и Виентнам. Последните й огромни функции са Леонора от „ Силата на ориста “ през 1971 година и „ Норма “ през идната година, а до отдръпването си от сцената пее и по-малки функции - в „ Юла “, “Сватбата на Фигаро “ и други

Лиляна Анастасова умря на 25 август 1995 година

В Златния фонд на БНР е непокътнат спомен за нея на огромния наш композитор Александър Йосифов, който е участвал на доста нейни спектакли - тогава татко му, Йоско Йосифов, е диригент на Варненската опера. Чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР