Тази година се честват 120 години от рождението на прочутия

...
Тази година се честват 120 години от рождението на прочутия
Коментари Харесай

Страшни истории за деца, вдъхновени от Алфред Хичкок

Тази година се празнуват 120 години от рождението на фамозния британски режисьор Алфред Хичкок, майсторът на съспенса. Годишнината съответствува със старта в България на световноизвестната детска престъпна поредност за деца – Трите въпросителни (Трите???), която е основана през 20 в. в Съединени американски щати с присъединяване на Хичкок. По-късно тя се доразвива в Германия. Преведена на доста езици, през днешния ден поредицата наброява над 150 книжки и за нея не престават да пишат разнообразни писатели.

“Трите въпросителни” е поредност от детективски истории за деца над 10 година, оповестена за първи път под името “Алфред Хичкок и тримата следователи”. Създадена от писателя Робърт Артър-младши, поредицата става обичана на генерации деца с любопитните престъпни загадки, които позволяват три момчета детективи: Юстъс, Питър и Боб. Те имат лична детективска организация, а на визитната им картичка написа Трите???

Действието на всички истории се развива в измисленото градче Роки Бийч край Холивуд. Кои са Тримата детективи? Юстъс Йонас е детектив №1 – бдителен, интелигентен и предвидлив. Вторият детектив – Питър Шоу, е доста добър в спортовете, бърз, мощен и да не му излизаш отсреща! Боб Андрюз или детектив № 3, дава отговор за изследванията и архива в детективската организация. Понякога оказва помощ в локалната библиотека и не е чудно, че носи очила, тъй като чете доста.

В първата брошура от поредицата Трите??? и Призрачният палат, тримата детективи се заемат да намерят същински Призрачен палат за прочут режисьор на филми на ужасите,чийто първообраз е самият Алфред Хичкок в ролята на повествовател на историята. И го намират! Там обаче има странни загадки за разрешаване, а от детективите (и от читателите) се желае много храброст.

Поредицата Трите??? се издава от ИК „ Авлига “, преводът е на Виолета Вичева. Издателството употребява истинската корица на Айга Раш.



След международния триумф на Трите???, с началото на новото столетие поражда въпросът за половото пълноправие – за какво има поредност с трима детективи момчета, а няма детектви девойки? Поредицата Трите удивителни или Трите!!! се появява като отговор на момчешката поредност за Юстъс, Питър и Боб и бързо я настига по триумф. На сцената излиза смелото трио Ким, Франциска и Мари. Всичко стартира със основаването на един детективски клуб за девойки по концепция на Ким. Така трите девойки се срещат. Но с изключение на през вълнуващата детективска работа Ким, Франциска и Мари би трябвало да минават и през тестванията на другарството.

В първата брошура от поредицата „ Телефонна клопка “ ненадейно телефоните стартират да звънят със странна мелодия, а тези които я чуят, изпадат в суматоха. Какво се крие зад това? Ким, Франциска и Мари стартират следствие. Междувременно се убеждават, че този първи случай е доста по-опасен, в сравнение с са предполагали…

Преводът на първата брошура от поредицата Трите!!! – „ Телефонна клопка “, е на Диана Караш, а корицата е на истинското издание и е с създател Ина Бибер. Издава „ Авлига “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР