Тази година през юни се очаква средната месечна температура да

...
Тази година през юни се очаква средната месечна температура да
Коментари Харесай

Синоптиците обявиха прогнозата за юни! Ще има ли горещо лято тази година?

Тази година през юни се чака междинната месечна температура да бъде към и над нормата, която за по-голямата част от страната е сред 20 и 22°, по долината на р. Струма – към 23°, за високите полета – сред 17 и 19°, а за планините – сред 3 и 12°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат сред 10° и 15°, а най-високите – сред 31° и 36°. Такава е прогнозата за времето през юни, от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

И през юни ще се резервира наклонността за неравномерно систематизиране на преваляванията. В западната половина от страната месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата, а в източната – преваляванията ще са на по-малко места и ще са по-малко като количества. Климатичната нормата на преваляванията в равнините е сред 50 и 70 л/ кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – сред 30 и 50 л/кв.м, а в планинските региони – от 70 до 130 л/кв.м.

Юни ще стартира с топло време и оптимални температури сред 29° и 34°.  Ще бъде най-вече слънчево, в следобедните часове с краткотрайни нараствания на облачността, само че единствено на обособени места ще превали временен дъжд с гръмотевици. През идващите дни до края на първото десетдневие въздушната маса ще е неустойчива и в часовете след обяд и преди среднощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На доста места ще има краткотрайни превалявания, гръмотевична активност и градушки. В обособени дни се чакат интензивни превалявания. Повече слънчеви часове ще има преди пладне и над Източна България, където и валежите ще бъдат на по-малко места.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР