Тази година през януари се очаква средната месечна температура да

...
Тази година през януари се очаква средната месечна температура да
Коментари Харесай

От НИМХ казаха какво време да очакваме през януари

Тази година през януари се чака междинната месечна температура да бъде към нормата, която в Северна България и високите полета е сред минус 2° и 1°, по Черноморието, в Горнотракийската равнина и долината на р. Струма – от 0° до 4°, а в планинските региони – сред минус 10° и минус 3°. Това заяви за Агенция " Фокус "  синоптикът в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Анастасия Кирилова. Месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата, която е сред 30 и 70 л/кв.м. Най-ниските температури през януари ще бъдат сред минус 15° и минус 10°, по Черноморието - към минус 5°, а най-високите – сред 12° и 17°.

Януари ще стартира със относително топло и прохладно време. Облачността ще е променлива, постоянно забележителна, на обособени места ще има и слаби валежи от дъжд, в планините над 2000 м - от сняг. По-малка е вероятността за превалявания към 3-4 януари. През втората половина от първото десетдневие ще доминира облачно време. Повишена възможност за превалявания има към 6-7 януари, изначало от дъжд, който с краткотрайното захлаждане в ниските планински региони и високите полета в Западна България ще премине в сняг. Към края на интервала ще се затопли.

През първите дни от второто десетдневие температурите още веднъж ще се намалят. Запазва се наклонността за най-вече облачно време с превалявания от дъжд и сняг. По-голяма възможност да са на повече места и по-значителни по количество има към средата на десетдневието. Относително по-малка е вероятността за превалявания към 17-18 януари, когато и температурите за малко ще се покачат.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до нормалните. По-голяма възможност за превалявания има през интервала 22-24 януари. През последните дни от месеца вероятността за превалявания понижава, изгледите са за облачно и мъгливо време в равнинната част от страната и повече слънчеви часове в планините и планинските региони.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 57 мин. и залязва в 17 ч. и 4 мин. Продължителността на деня е 9 ч и 7 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 43 мин. и залязва в 17 ч. и 39 мин. Продължителността на деня е 9 ч и 56 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 02.01 - новолуние, на 10.01 – първа четвърт, 18.01 - пълнолуние и 25.01 – последна четвърт.

Януари е най-студеният и най-снежният месец от годината. През него има най-голяма възможност за нахлувания на ледено леден въздух от север, при което постоянно се образуват средиземноморски циклони и се основават условия за продължителни значителни снеговалежи – типична зима. В Северна и Източна България това постоянно е комбинирано със мощен северен вятър. Има снежни виелици, навявания и преспи, което в допълнение усложнява зимната конюнктура. Средният месечен брой дни със снежна завивка е максимален в Северозападна България – към 20 и минимален по Черноморието – от 2 до 5. Обикновено през януари са дните с най-ниски температури от годината при нахлувания на арктичен въздух след намаляване напразно и изясняване. Абсолютният най-малко за страната е минус 38,3 ˚С, измерен в гр. Трън на 7 януари 1947 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР