Тази година предстои премиерата на нов пълнометражен документален филм, посветен

...
Тази година предстои премиерата на нов пълнометражен документален филм, посветен
Коментари Харесай

Премиера на документален филм, посветен на огнените изкуства в България

Тази година следва премиерата на нов пълнометражен документален филм, отдаден на танцово-театралното изкуство с огън в България.

Лентата със заглавие наблюдава този забавен и към момента не доста прочут артистичен формат, определян като танц с огън, пърформанс, спектакъл, цирково изкуство и жонгльорско майсторство. Според стила и метода на осъществяване се причислява към театралните или към уличните изкуства. Както добре вирее на огромни подиуми, по този начин се усеща вкъщи си и на открито, било то в градска среда или в границите на мултикултурни фестивали.

Тръгвайки по стъпките на артистите и изпълнителите с огън у нас, ще успеем ли да разбулим най-малко част от загадките към това мъчно за дефиниране изкуство? На какво се дължи неговият, както постоянно публиката споделя, съвсем хипнотичен резултат? Какво изплува отдолу под светлината на огъня и какво е посланието на кино лентата? Отговорите дава режисьорът Саша Хаджиева, която беше посетител в.







- Кога и по какъв начин се роди концепцията за сходен филм и ти самата имаш ли общо с огненото изкуство?

Идеята за кино лентата се роди през емблематичната 2020 година, появи се напълно приключена и не ми остави нищо друго с изключение на да я вървя след и осъществявам. За мен това е една доста персонална тематика, жанрът – писмено кино също не е инцидентен. През последните 2 години за мен като създател фокусът е бил ориентиран към киното и видео продукцията. Самата аз дълги години съм се занимавала с това изкуство като пърформър.

Този персонален танц за мен стартира преди повече от 20 години, през 2000 година, когато за първи път го видях на един мултижанров фестивал в Македония. Видях по какъв начин група румънци репетираха, имах опция да ги следя в далечината, по залез слънце в контра жур – хора, които се движеха с едни огнени пръчки, които въртят към телата си. Това беше обич от пръв взор, обич към тази симбиоза – танц сред телата и огъня.







- Колко време продължи да се занимаваш в това?

Години наред го правех. Имах опция да работя с първата професионална група в България, която се занимаваше с това изкуство и започнахме като група другари, запалени от концепцията, любознанието. Заедно с две девойки от Мексико, които по това време учеха тук флейта и оперно пеене и бяха практикували това изкуство отвън България. Беше доста забавно, мощен интервал.

- Има ли статистика какъв брой индивида в България се занимават с това огнено изкуство и къде се учат на поминък?

Много забавен въпрос, тъй като освен че такава статистика не съществува, само че и надълбоко се колебая, че на някой изобщо му е хрумнало да направи такава. Подобен въпрос изважда на напред във времето един много сериозен проблем за хората, практикуващи освен това изкуство с огън, само че и работещи в по-специфична среда, да вземем за пример градска. У нас не е доста контролирано къде можеш да практикуваш.







- А къде намира приложение това изкуство, с изключение на в цирка?

Това е доста забавен артистичен формат, доста динамично-развиващ се, само че не доста дефинират, тъй като той може да се извършва и като танц, и като спектакъл или цирково изкуство. Комбинира детайли от други формати – акробатика, актуален танц, класика, видео арт, взаимства и от бойните изкуства.

Т.е. съгласно метод и стила на осъществяване би могъл да влезе в костюма на всяка една от тези арт форми. Съответно може да се случва на сцена, под формата на зрелище или театър, само че също по този начин комфортно се усеща и на улицата и в разнообразни градски пространства, извършва се както навън, по този начин и на закрито. Колегите го развиват по друг метод и всеки върви по своя неповторим път.







- Какво споделят самите реализатори, прави оценка ли се тяхното изкуство и могат ли да се устоят в България единствено от това?

Доколко изобщо е допустимо един актьор да се устоя в България е един въпрос, на който мисля, че всички знаем отговора, само че все пак аз съм човек, който има вяра във възможното-невъзможно. Със сигурност има хора, които съумяват да го вършат чисто професионално, само че в всеобщия случай на множеството актьори се постанова да комбинират, работейки и в други сфери, с цел да се устоят. Специфично е и е мъчно.

Много е забавно, тъй като този огнен детайл сплотява извънредно разнообразни хора с разнородни профили като обучение и специалност. Аз персонално познавам юристи, палеонтолози, програмисти, дизайнери. Има и хора с академично, театрално или танцово обучение. Т.е. хора от напълно разнообразни сфери, само че обединени и запалени от тази искра.







- Разкажи ни повече за снимачния развой и самия филм. Какво да чака аудиторията?

Филмът е с дължина 48 минути. В него феновете ще имат опция да видят както неповторими фрагменти с огън от разнообразни пърформанси и местоположения, по този начин и архивни фрагменти, които самите актьори успяваха да ни дават. Ще има и доста изявленията, ще се разискват забавни детайлности от кухнята. Много искахме да покажем и по-личния аспект – лицата на хората, които стоят зад това изкуство, какво ги въодушевява или тревожи.

Реализацията на кино лентата не би била допустима без финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “, а също по този начин и без професионализма и отдадеността на целия екип. В това число и снимачният, в лицето на Румен Василев, който е един прелестен оператор, неслучайно предходната година завоюва премия „ Златна роза “ за операторско майсторство.







Също по този начин желая да благодаря и на Борис Луканов, Оги Стоилов и Александър Крумов, както и на всички прелестни актьори, които поддържаха плана, също и екипа по постпродукция – едни прелестни хора, които бяха с мен на всяка фаза.

- Кога да чакаме премиерата на кино лентата?

В момента сме в развой на връзка, само че се надяваме, че феновете ще съумеят да го видят още през лятото или най-късно септември. Така че очаквайте вести и премиерни дати доста скоро.

Интервю на Габриела Андреева





Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР