Тази година почти сигурно ще бъде най-топлата от 125 000

...
Тази година почти сигурно ще бъде най-топлата от 125 000
Коментари Харесай

2023 „почти сигурно“ е най-топлата от 125 000 години насам

Тази година " съвсем несъмнено " ще бъде най-топлата от 125 000 години насам, предизвестяват в сряда учени от структурите на Европейския съюз, откакто данните са посочили, че предишния месец е бил най-горещият октомври в света в границите на този интервал.

Миналият месец счупи с голяма разлика предходния температурен връх за октомври от 2019 година, оповестява Службата на Европейски Съюз по изменение на климата " Коперник " (C3S), представена от Reuters.

" Рекордът беше строшен с 0,4 градуса по Целзий, което е голяма разлика ", декларира заместник-директорът на C3S Саманта Бърджес, която дефинира октомврийската температурна особеност като " доста рискова ".

Горещината е резултат от продължаващите излъчвания на парникови газове от човешката активност, съчетани с появяването тази година на климатичния модел Ел Ниньо, който затопля повърхностните води в източната част на Тихия океан. В международен мащаб междинната температура на въздуха на повърхността на Земята през октомври е била с 1,7 градуса по Целзий по-висока в съпоставяне със същия месец през 1850-1900 година, който „ Коперник “ дефинира като прединдустриален интервал.

Рекордният октомври значи, че 2023 година към този момент е " съвсем несъмнено ", че ще бъде най-топлата записана година, се споделя в изказване на C3S. Предишният връх е от 2016 година - друга година на Ел Ниньо.

„ Наборът от данни на „ Коперник “ датира от 1940 година Когато комбинираме нашите данни с тези на IPCC, тогава можем да кажем, че това е най-топлата година за последните 125 000 години ", споделя Бърджис.

По-дългосрочните данни на научния панел на Организация на обединените нации за климата IPCC включват показания от източници като ледени ядра, дървесни пръстени и коралови залежи.

Единственият месец преди октомври, който е счупил връх с такава огромна разлика, е бил септември 2023 година

" Септември в действителност ни изненада. Така че след предишния месец е мъчно да се дефинира дали се намираме в ново положение на климата. Но върховете не престават да падат ", показва Бърджис.

Майкъл Ман, климатолог от Университета на Пенсилвания, разяснява: " Повечето години на Ел Ниньо в този момент са рекордни, тъй като спомагателното световно стопляне на явлението се прибавя към непрекъснатата възходяща линия на породеното от индивида стопляне. "

Изменението на климата подхранва все по-разрушителни рискови феномени. През тази година това включва наводнения, лишили живота на хиляди хора в Либия, мощни горещини в Южна Америка и най-лошия сезон на горските пожари в Канада в историята.

" Не би трябвало да разрешаваме опустошителните наводнения, горски пожари, стихии и горещини, следени през тази година, да се трансфорат в новото обикновено събитие ", споделя Пиърс Форстър, климатолог от Университета в Лийдс. " Ако понижим бързо излъчванията на парникови газове през идващото десетилетие, можем да понижим на половина темпа на стопляне ".

Въпреки че страните си слагат все по-амбициозни цели за последователно понижаване на излъчванията, до момента това не се получава.

През 2022 година световните излъчвания на CO2 доближиха рекордно високи стойности, напомня в умозаключение осведомителната организация.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР