Тази година националната стипендиантска програма За жените в науката“ приема

...
Тази година националната стипендиантска програма За жените в науката“ приема
Коментари Харесай

Дамите учени имат още 1 месец да кандидатстват за наградата „За жените в науката“ от 5000 евро

Тази година националната стипендиантска стратегия „ За дамите в науката “ приема кандидатури до 31 март 2023 година Общ награден фонд от 15 000 евро е очакван за 3-те дами учени с най-впечатляваща кариера и теоретичен план, които ще бъдат отличени на публична гала през есента. Всяка от тях ще получи стипендия от 5000 евро като тласък да продължи да развива себе си и научния си капацитет в България.

Стипендиите по програмата се отпускат към този момент за 13 година за да подкрепят изследователската кариера на млади дами учени у нас. Освен че са финансов тласък за локалните научни гении, премиите „ За дамите в науката “ целят да подкрепят развиването на науката в страната и да стимулират повече младежи да изберат кариера в тази сфера, чиято роля през последните години за следващ път се оказа основна за развиването на света.

В това издание на Националната стипендиантска стратегия „ За дамите в науката “ у нас могат да аплайват дами учени от цялата страна. Необходими условия са те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или към този момент да са защитили докторска степен, да се занимават с проучвания в областта на естествените науки и да разработят собствен новаторски теоретичен план с евентуално национално или световно значение.

Подробна информация за състезанието е налична на формалния уебсайт на програмата:. Кандидатите би трябвало да изпратят своите заявки и документи за присъединяване по електронен път на: [email protected] с копие до [email protected] и [email protected]. Крайният период за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 31 март 2023 година

Националната стипендиантска стратегия „ За дамите в науката “ е неповторим за България и света конкурс. У нас той се организира от 2010 година насам в партньорство сред Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L`Oréal България. За тези 13 години програмата съумя да се наложи като един от най-престижните и предстоящи научни състезания в страната и да отличи 33 превъзходни дами за техния впечатляващ теоретичен капацитет, достижения и обич към изследователската активност – с общ награден фонд от 165 000 евро. В края на ноември тази година бяха отличени стипендиантките по програмата за 2022 година – доцент доктор Нина Кънева-Добревска, доктор Катерина Такова-Сакалийска и доктор Мая Жекова, за чиито планове и кариера може да научите от.

Всяка година кандидатурите по програмата се правят оценка от експертно жури, състоящо се от водещи експерти от научната колегия в страната. Победителките за 2023 година ще бъдат оповестени на публична гала, след която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предопределени да подкрепят тяхната изследователска активност в България. В световен проект програмата цели да увеличи броя на дамите в науката (едва 33%* от учените в света са дами и единствено 3% от Нобеловите награди за просвета са били присъждани на дами) и да реализира полово тъждество в тази сфера.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР