Тази година данъчните облекчения са в по-висок размер, но за

...
Тази година данъчните облекчения са в по-висок размер, но за
Коментари Харесай

Счетоводител: Има условия за получаване на данъчните облекчения за деца

Тази година данъчните облекчения са в по-висок размер, само че с цел да бъдат употребени от родителите е наложително те да нямат неплатени обществени отговорности, т.е. налози, осигуровки, локални налози и такси, санкции към общини, КАТ и така нататък Ако имат такива, използването на облекчения ще им бъдат отказани. Това сподели в утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “ Анелия Гечева – счетоводител. " Напълно задоволително е времето, което имат всички физически лица, да ревизират дали имат някакви отговорности към Национална агенция за приходите, към общините и тези отговорности да бъдат признати в период. Става въпрос за санкции към КАТ, към общините. “

Има значение работната заплата на родителите, другояче и двамата родители имат право да подадат заявление, обясни Гечева. " Но родителят, който има по-висок приход, за него е по-лесно да получи сумата едновременно. Ако единият от родителите е назначен на минимална работна заплата, той внася приблизително налог към 740 лева през годината и има право да му бъде възобновен точно този налог. Ако има две деца – има право на данъчно облекчение 1200 лева, които няма по какъв начин да бъдат върнати, защото той е внесъл единствено 740 лева Именно заради тази причина родителят с по-висок приход, който внася по-високи налози, е по-добре да употребява данъчното облекчение. Единият родител може да подаде декларацията към работодателят, а другият може да подаде годишна данъчна декларация по член 50 към Национална агенция за приходите “.

Ако родителят е бил в майчинство, това значи, че налози не са импортирани, изясни Гечева. " Така той няма право да употребява данъчно облекчение. Данъчното облекчение може да се употребява от работещи хора на трудови или цивилен контракти, които внасят налози “.

Интересът към данъчните облекчения е доста огромен, още занапред са почнали запитванията, съобщи счетоводителят.

Все още не е известно, само че хората би трябвало да знаят, че имат право на данъчни облекчения при ремонт на жилища по същия метод, както се употребяват данъчните облекчения за деца, с подаване на годишна данъчна декларация, обясни Гечева. " Сумата, която може да бъде възобновена е в размер на 200 лева, хората би трябвало да имат документ, с който да потвърдят, че са правили ремонт. Но не с покупка на уреди, не с покупка на аксесоари за дома. Важно е да има документ, с който да се потвърди, че в реалност е юридически ремонт на жилището “.

По отношение на данъчните облекчения за деца има огромен прогрес, сумите са задоволителни, положителни и са в помощ на фамилиите, добави Гечева. " По отношение сумата за ремонт, тя не подтиква хората да подават заявления. Ако бъде увеличена, считам че тогава ще има по-голям интерес и хората ще търсят своите документи при ремонт. Всеки прави ремонт, само че просто не се търсят документи от компаниите. Считам, че при една по-голяма сума, хората ще се активизират, ще бъдат по-заинтересовани и тогава ще употребяват и тези данъчни облекчения “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР