Тази година бизнесът плаща с 5% по-високи заплати - данните

...
Тази година бизнесът плаща с 5% по-високи заплати - данните
Коментари Харесай

Бизнесът вдига заплатите с 5% тази година

Тази година бизнесът заплаща с 5% по-високи заплати - данните са на специалисти по човешките запаси след изследване на повече от 300 компании, които работят у нас. Само 7% от компаниите обаче покачват приходите на чиновниците си повече от един път годишно.

Най-смело усилват възнагражденията търговците на дребно - в хранителни или нехранителни вериги и в най-бързо разрастващия се бранш IT технологиите. Следва ги производството, макар че там, споделят от бизнеса, мъчно се намират хора за работа. Според изследването работодателите, които желаят да заплащат повече, отделят за хората си приблизително по 160 лв. за Коледа, 100 лв. за Великден и по 60 лв. на месец за ваучери за храна. Най-социалните от бизнеса дават и по 20 лв. за Осми март и за Деня на детето.

Туристическата организация на Здравка Чимева заплаща на шестима чиновници да водят хората на хубави места. Като началник тя доста добре знае, че за служащия парите са най-важното. Но не съумява постоянно да покачва заплатите. „ Няма обезпечено произвеждане, не е като цех. Някои сътрудници дават комисиони или бонуси да пътува член от фамилията гратис. И 1000, и 2000 бих дала. Е, в този момент, за Коледа и Нова година, но хиляди левове не мога - нещо дребно, което да ги тонизира ”, разяснява шефката на туристическата организация.

Най-смело покачват приходите на хората си търговците на дребно - проучват специалистите. И то не тъй като доста желаят, а им се постанова, с цел да не изоставен. „ Увеличение на заплатите се прави най-често и най-много с цел да си задържим хората - това е ”, изяснява Стела Юлзари, съветник в региона на човешките запаси.

Здравното обезпечаване е облага, която от ден на ден чиновници желаят. А положителните шефове дават
бонуси: за положителни резултати, за огромен план, за мощни продажби.

Консултантите по човешки запаси виждат, че западните компании по-трудно пробиват в нашия Северозапад. И дават образец: търговски представител, който с изключение на твърда заплата има и
бонуси за положителни продажби, получава на всички места друго. Най-много в София, минимум във Враца.

Според специалистите Пловдив ще настигне София по приходи след година-две. А прогнозите за 2020 година: още веднъж 5-6 % нарастване на заплатите. Но не за всички. И не на всички места.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР