Тази година беше лоша за сладкиша със сливи. Изведнъж в

...
Тази година беше лоша за сладкиша със сливи. Изведнъж в
Коментари Харесай

Как Ангела стана Меркел

" Тази година беше неприятна за сладкиша със сливи. Изведнъж в средата на октомври осъзнах, че сезонът им е приключил, преди да съумея да изпека сладкиш с тях ", признава в изявление Ангела Меркел, някогашният бундесканцлер на Германия. Годината е далечната 1995, а Меркел е министър на околната среда, опазването на природата и нуклеарната сигурност в държавното управление на Хелмут Кол. Интервюто с нея обаче е оповестено едвам предишния месец дружно с половин дузина други непринудени диалози и близо шестдесет нейни портрета в нов албум на издателството Taschen, озаглавен Angela Merkel Portraits 1991 - 2021. Любопитното е, че авторката на огромния фотографски план, 82-годишната немска фотографка Херлинде Кьолбл, съумява да го резервира в загадка цели три десетилетия. Хипнотичните фотографии на Кьолбл обрисуват невероятната политическата кариера на Меркел. В същото време те са образно удостоверение за резултата на властта, която трансформира една стеснителна източногерманска физичка в най-могъщата жена в света .
Меркел през 1991 година " Когато внезапно си взема три седмици почивка, стартирам да усещам абстиненция единствено два дни по-късно " Автор: Херлинде Кьолбл Източник: ©TASCHEN
Сладкишът със сливи на Меркел от дълго време се е трансформирал в легенда. Въпросът за него участва в съвсем всички изявленията на Кьолбл, която го употребява като самобитна мярка за въздействието на властта върху персоналния живот на Меркел - по този начин да вземем за пример като млада министърка през 90-те тя съумява да подготвя обичаната си рецепта няколко пъти годишно. Но откогато става бундесканцлер и с повишаване на отговорностите й, тя съвсем не намира време за него.

Херлинде Кьолбл стартира да работи върху серията портрети на Меркел през 1991 година Първоначално фотографиите на бъдещия бундесканцлер на Германия са част от по-голям план, наименуван Traces of Power (1999). Той наблюдава по какъв начин животът и външността на петнадесет високопоставени персони от света на политиката и бизнеса се трансформират в границите на осем години. Сред участниците в Traces of Power са политици като Йошка Фишер, Хайде Симонис, Ренате Шмид и Герхард Шрьодер. 37-годишната тогава Меркел става министър по въпросите на дамите и младежта единствено няколко месеца по-рано, през ноември 1990 година И до момента в който множеството от сътрудниците й виждат в нея плаха и неопитна млада жена, Кьолбл е привлечена от нейната " мощ, сила и характерност ". Снимките от първата фотосесия на Кьолбл с Меркел демонстрират млада жена, която гледа в камерата с внимателен, само че убеден взор.
В този портрет от първата фотосесия с Меркел може да се види в зачатък така наречен елмаз на Меркел - жестът, който се трансформира в нейна запазена марка през годините. Според Кьолбл това е идеалната поза при продължителни речи. " Допрените във върховете палци оставят тялото с напрежение и раменете не увисват, а човек наподобява по този начин като че ли слуша деликатно, " изяснява фотографката. Автор: Херлинде Кьолбл Източник: ©TASCHEN
" Тя беше толкоз неопитна и срамежлива първоначално. Ето за какво да видя увереността, която разви с течение на годините, която проличава и от езика на тялото й, беше в действителност удивително ", спомня си Кьолбл и прибавя, че първоначално, доста преди да трансформира така наречен елмаз на Меркел (дланите допрени при върха на пръстите) в своя запазена марка, тя не е знаела какво да прави с ръцете си.
Реклама
Кьолбл снима и интервюира Меркел всяка година до 1998 година, когато тя става общоприет секретар на Християндемократическия съюз на Германия. Проектът е пресечен за няколко години, само че откакто Меркел става бундесканцлер на Германия през 2005 година, тя възобновява годишните си фотосесии с Кьолбл. Всички портрети са снимани на черно-бял филм, със средноформатна камера Hasselblad и постоянно с оптика с едно и също фокусно разстояние.
Меркел през 1998 година " Бих желала в даден миг да намеря подобаващия миг, в който да изляза от политиката. Не желая да се трансформира в полужива руина " Автор: Херлинде Кьолбл Източник: ©TASCHEN
" За да съм допустимо най-обективна в продължение на толкоз дълъг интервал от време, постоянно избирах бяла стена и елементарен стол като фон. Никакви знаци на властта не биваше да отклоняват погледа на аудиторията от индивида, обект на фотографиите. Също по този начин нямаше и указания от моя страна с изключение на " Гледай към мен с намерено изражение на лицето ", написа Кьолбл в предговора на Angela Merkel: Portraits 1991 - 2021.
Меркел през 1998 година с жеста, станал нейна запазена марка. " Да имаш кола с водач е в действителност отлично, тъй като не би трябвало непрестанно да търсиш място за паркиране " Автор: Херлинде Кьолбл Източник: ©TASCHEN
Кьолбл постоянно е чудесно готова за срещите си с Меркел. Тя постоянно я пита за уроците, които е научила през миналата година. Отговорите, които получава, са изненадващо откровени, тъй като Меркел знае, че каквото и да показа, то няма да стигне до първите страници на пресата на другия ден. Според Кьолбл срещите й с Меркел се трансформират в лечебни моменти на авторефлексия, които Меркел сама стартира да търси след време. В тези непринудени диалози Меркел приказва както за рутината в кариерата си, по този начин и за събитията в детството й, които са я оформили като персона.
Меркел през 2008 година " Така се възвръщам най-добре: сън, чист въздух, може би готвене " Автор: Херлинде Кьолбл Източник: ©TASCHEN
" Нейният татко е бил свещеник и се реалокира в Германската демократична република няколко седмици след раждането й в Хамбург през 1954 година Моралният й компас, възприятието и за дълг, честността и прямотата й сигурно водят началото си от протестантското й семейство ", изяснява Кьолбл.
Реклама
Кьолбл сходно на Меркел навлиза относително късно в професионалното занятие, в което ще стане известна. Меркел е 36-годишна, когато става министър в държавното управление на Хелмут Кол, а Кьолбл, която идва от света на модата, стартира да снима, когато е на 37, и бързо се постанова като една от най-успешните немски фотографки. Също по този начин както Меркел, по този начин и Кьолбл избират да се развиват в области, обичайно доминирани от мъжете. Според Кьолбл една от тайната на дългогодишната политическа кариера на Меркел е неналичието й на суетност.

" Тя в никакъв случай не е била суетна като мъжете политици, а когато не си суетлив, мъчно може да бъдеш съблазнен " , изяснява фотографката и прибавя, че макар израстването си в политическата подчиненост Меркел по този начин и не обиква камерата. " В даден миг тя одобри, че като бундесканцлер ще бъде снимана, само че в никакъв случай не е харесвала това. "
Меркел през 2011 година " Действам в действително време и вземам решение проблеми и не мисля всекидневно за това какво ще кажат хората за ръководството ми някой ден - това е работа на историците " Автор: Херлинде Кьолбл Източник: ©TASCHEN
Кьолбл счита, че Меркел, бидейки някогашен академик, възприема дългогодишните фотосесии като самобитен теоретичен опит. И макар че не обича да театралничи, тя не пропуща нито една от сесиите през годините. Особено индикативен е портретът от последната фотосесия на Меркел, чийто взор е преклонен, даже изтощен.

" Светлината в очите й беше помръкнала. Жизнеността в тялото й от ден на ден отстъпваше място на статиката ", изяснява Кьолбл. Фотографката споделя, че от време на време фотосесиите с Меркел са изпълнени с непредвидени моменти, като да вземем за пример тази от 2018 година
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Здравеопазване 3 Свят 1 Право 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Право 2 Свят 3 Коментари и разбори Реклама
" Имах един финален филм и по тази причина я попитах " Сега, когато съвсем сме завършили, какво желаете да вършиме ". Тя просто постави ръце на кръста си и стартира да се смее. Беше толкоз непринудено, просто момент, само че тогава човек можеше да види непринудената Ангела Меркел, частната Ангела Меркел, която съвсем в никакъв случай не се показваше обществено ", спомня си Кьолбл.
Меркел през 2021 година " Неприемливо е, че дамите значително носят тежестта на обществото, само че в това време не вземат участие наедно във взимането на значими решения в политиката, стопанската система и обществото " Автор: Херлинде Кьолбл Източник: ©TASCHEN
Въпреки прецизния надзор, който Меркел упражнява върху обществения си облик и частния си живот, Кьолбл признава, че е имала цялостна независимост както при работата си върху плана, по този начин и при финалния избор на фотографиите, които да бъдат включени в Angela Merkel: Portraits 1991 - 2021. Меркел вижда коректурите на албума едвам на 5 ноември т.г., малко преди книгата да замине за печатницата.

Ангела Меркел се отдръпна от политическата сцена тази седмица след 5143 дни отпред на Германия. Тя ще остане в историята освен като първата жена отпред на страната, само че и като първия бундесканцлер, решил да не се кандидатира още веднъж - всички нейни прародители напущат този пост срещу волята си, откакто не са съумели да завоюват нужното доверие. Портретите на Кьолбл дават неповторимата опция на аудиторията да реши сама дали цената на властта е била допустима и дали Меркел е избрала най-подходящия миг да се отдръпна от политиката.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Неща
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР