Тази дискусия, която днес се провежда във ВСС трябваше да

...
Тази дискусия, която днес се провежда във ВСС трябваше да
Коментари Харесай

Проф. Стоилов: Тези, които спорят кой е отпред и кой отзад в управлението, ли ще правят конституционна реформа?

Тази полемика, която през днешния ден се организира във Висш съдебен съвет трябваше да се организира преди краткотрайната комисия, определила господин Сарафов за и.д. основен прокурор. Трябваше да се дефинира кой е способният орган, който да уточни краткотрайният заместител на основния прокурор - Висш съдебен съвет или Прокурорската гилдия. Това съобщи някогашният правосъден министър конституционалистът проф. в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

„ Дали може новият основен прокурор да се избере от този състав на Висш съдебен съвет, откакто са могли да го освободят, могат да претендират, че могат и да го изберат “, уточни той.

По думите му основният прокурор е понесъл най-тежката отговорност за превратното практикуване на свободата на словото. „ В предходните претенции за освобождението му с изключение на претекстът за накърняване на престижа на прокуратурата имаше и учредения за нарушавания на пълномощията му. При превес на прокурорите във Висш съдебен съвет, те ще изберат себеподобен. Аз съм заинтригуван по какъв начин не се виждат практическите резултати от някаква конституционна промяна “, показа проф. Стоилов.

Бившият правосъден министър напомни, че когато се е приемала тази Конституция, Великото национално заседание е било определено с 90% поддръжка от народните представители. „ Сега тя е едвам 40%. Тези хора, които спорят кой е начело и кой откъм гърба в ръководството, какво ни оферират? Не се слагат същинските въпроси. Да се управлява фигурата на основния прокурор – това ли е въпросът, с цел да се преодолеят огромните проблеми на правосъдната система? В България не се вършат поучения. Няма правосъдна промяна. Управляващите приказват за конституционна промяна. Конституцията е публичен контракт, той не е сред партиите, а сред жителите. Питам къде са жителите в този развой? Къде са конституционалистите и юристите в този развой? Кой на следващия ден ще дефинират комфортните лица? Въпросът е дали предлаганите промени ще доведат до по-добър резултат, от този който познаваме сега “, сподели още Стоилов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР