Тазгодишното издание на най-големия джаз фестивал у нас изненадва с

...
Тазгодишното издание на най-големия джаз фестивал у нас изненадва с
Коментари Харесай

Модерен джаз и млади световни звезди на деветия A to JazZ 2019

Тазгодишното издание на най-големия джаз фестивал у нас изненадва с хедлайнери от блестящите подиуми нa Glastonbury и North Sea Jazz.

Изключителна селекция от най-младите международни и български актьори чака над 25 000 фенове на музиката на 5, 6 и 7 юли на необятните зелени поляни на Южен парк 2. Хедлайнери на деветото следващо издание на A to JazZ са новаторите Jacob Collier, Christian Scott aTunde Adjuah и Ghost-Note, а фестивалът тази година е отдаден на младото потомство в музиката, новото звучене и авангардните смесици от стилове.

Една от безспорните сензации на международната сцена е първата специфична изненада, с която най-големият джаз фестивал у нас ще зарадва вярната си аудитория. Номинираният за Grammy виртуозен тромпетист, композитор и продуцент Christian Scott aTunde Adjuah, определян като безспорен феномен в актуалната музика и наименуван от Jazz Times “Богът на новия жанр в джаза “ ще показва умеенето си да минава границите на музикалните форми и културните обичаи със своя извънреден и безподобен креативен метод. Едва 36-годишният музикант от емблематичния Ню Орлиънс ловко разрушава звуковите и обществени правила в най-новия си албум Ancestral Recall, който ще показа особено пред българската аудитория.

Феноменалният Jacob Collier е другата млада звезда от небосклона на A to JazZ 2019. Певецът, мултиинструменталист и продуцент е единствено на 24 години и е определян като безспорен вундеркинд. След като се трансформира в тотална интернет сензация със серия от свои музикални видеа, той сграбчи вниманието и покровителството на самия Quincy Jones. С албума In My Room от 2016 година Jacob печели две награди Grammy, както и премия Jazz FM, а измежду звездите, с които работи, се подреждат Herbie Hancock и Hans Zimmer. Българската аудитория ще има неповторимата опция да чуе и види онлайн Jacob за първи път с неговия новосформиран квартет, с който ще показа новия си албум Djesse, a концертът е част от международното му турне.

Истинска звукова детонация чака и почитателите на фънка с третия хедлайнер на фестивала – групировката Ghost-Note. Зад набиращата светлинна скорост тайфа стоят музиканти от съставите на Snarky Puppy, Prince, Snoop Dogg, Erykah Badu, Markus Miller, Kendrick Lamar, Toto и други готви буреносно музикално пътешестване в духа на James Brown или Sly & The Family Stone. Начело с известните перкусионисти Robert “Sput ” Searight и Nate Werth те ще завладеят сцената на A to JazZ с дивата си и богата продукция с привкус на афробийт, хип-хоп, психиделия и даже международен фолклор.

Още редица брилянтни музиканти ще бъдат показани в програмата на фестивала. На сцената на A to JazZ ще се качи селектираният от Glastonbury квартет Ritmos Negros (Перу, Испания, България), неповторимият джаз план на Теодосий Спасов VЯRA, актуален джаз с фолклорни детайли и електронен тон от българо-холандското Bodurov Trio, както и световнопризнатата групировка Koka Mass Jazz. Вълнуващо прекарване ще бъде и представянето нa най-новите джаз албуми на сцената на A to JazZ. Басистът Димитър Карамфилов ще показа дебюта си “Екология ”, изключителната Прея ще се изяви с дълго чакания си първи авторски албум, а българо-френския квартет MEY feat. JCat ще извърши последния си запис Love & Receive.

A to JazZ е приготвил още доста вдъхновяващи нови интензивности, които ще бъдат оповестени напълно скоро, дружно с обичайните джем сешъни, детска просветителна стратегия, пъстрия арт базар, страхотни коктейли и невероятните страсти, които чакат всички фенове на музиката в летните вечери сред 5-и и 7-и юли в Южен парк 2.

Входът за фестивала e свободен. A to JazZ Festival се организира с изключителната поддръжка на фондация Америка за България, Столична община и Министерство на културата. A to JazZ Festival е част от Календара на културните събития на Столична община. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР