Тазгодишната великденска трапеза ще е доста оредяла при преобладаващата част

...
Тазгодишната великденска трапеза ще е доста оредяла при преобладаващата част
Коментари Харесай

Тази година Великденската трапеза ще е непосилна за мнозина

Тазгодишната великденска софра ще е много оредяла при преобладаващата част от българите поради непостижимите цени на главните хранителни артикули.

 

Картината, в която всички си купуваха зарзават за салатата и носеха най-малко по една кора яйца, тази година ще е доста рядко събитие. Тази година Великден ще е в средата на април – на 16-ти.

 

Още занапред е ясно кой ще е продуктът, който ще продъни така и така изтънелия до краен лимит джоб на българина. Цените на яйцата още занапред са плашещи, а до Великден безспорно ще скочат още. В съпоставения с предишни години оранжерийните зеленчуци доближиха същински пик.

 

Дори икономистите означават, че цената на краставиците и доматите, които се търгуват на цена от над 6 лева за кг, са казус за това време на годината.

Храните на едро са поскъпнали с най-малко 20% по отношение на март 2022 година При някои артикули скокът е напряко 50%.

 

Очакванията са в последните дни преди Великден описът на главните хранителни артикули, нужни за трапезата, още веднъж да тръгнат внезапно нагоре, при все това и все още не са ниски. Според прогнозите, яйцето ще удари цена от 80 стотинки за численост.

 

По тържищата растежът при яйцата е 65%, а при оранжерийните зеленчуци сред 32 и 34%. Скок се чака и при агнешкото като в този момент се движи на цена сред 22 и 25 лева./кг. На процедура това значи, че то автоматизирано ще отпадне от трапезата на мнозина.

 

Да не забравяме и обстоятелството, че дни преди Великден спекулата ще се развихри доста крепко. Така да вземем за пример при сиренето надценката към този момент удря над 50%.

Казано с други думи главните артикули на пазара към този момент са двойно по-скъпи по отношение на предходната година.

 

Шефът на ДКСБТ Владимир Иванов уточни, че не чака смяна в цените, защото пазарът така и така е прекомерно изопнат. Ясно е, че повишаването тази година е с сред 40 и 50%, също така, когато българинът е празнично надъхан е подготвен да прави взаимни отстъпки с цените, отбелязва специалистът.

Инфо: Уикенд


Тагове: великденска трапеза поскъпване ДКСБТ Владимир Иванов яйца месо
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР