Тайван се готви за изборите в събота и ръководители на

...
Тайван се готви за изборите в събота и ръководители на
Коментари Харесай

Изборите в Тайван: Каква ще е съдбата на глобалната верига за доставки на микрочипове

Тайван се готви за изборите в събота и ръководители на компании за чипове наблюдават от близко по какъв начин милиони гласоподаватели гласоподават за законодателната власт и за президентския пост.


През последното десетилетие Тайван се трансформира в незаменима част от международната верига за доставки на микрочипове, които се употребяват във всичко - от електрически коли до смарт телефони. По-специално, Тайван господства в производството на най-съвременните чипове, като на него се падат над 90 % от международния индустриален потенциал.

Това обаче е обвързвано с несъгласие: Китай гледа на Тайван като на отцепническа провинция, която в последна сметка ще се върне в лоното на Пекин. В новогодишното си послание китайският президент Си Дзинпин съобщи, че обединяването с острова е " неизбежно ".

Малко евентуално е изборите в събота да провокират незабавна смяна в световното предложение на чипове. Но успеха на силите, подкрепящи независимостта, се чака да усили напрежението към острова, сходно на това, което се случи, когато някогашният ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси посети Тайван през август 2022 година От друга страна, един по-благоприятен за Китай избор повдига въпроси към тактиката на Запада за привличане на тайвански вложения в чипове и напъните на Вашингтон да понижи достъпа на Китай до най-модерните технологии за чипове.

Всичко това е мъчително увещание за някои от най-големите европейски компании, че надълбоко вкоренената причинност с Тайван и зависимостта от него към този момент съставляват геополитически риск.

В основата на корпоративните връзки сред Европа и Тайван е TSMC, учредена през 1987 година и един от дребното международни играчи, които могат да създават усъвършенствани микрочипове (7 нанометра или по-малко) в огромен мащаб.

TSMC е един от " основните клиенти " на най-високо оценената софтуерна компания в Европа, нидерландския снабдител на микрочипове за щемпел ASML, както отбелязва последният в последния си годишен отчет.

Машините за печатане на микросхеми на ASML, които предходната година станаха обект на комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай, са в основата на чиповете в Тайван: Тайванските клиенти съставляват 38% от чистите продажби на компанията, а ASML има две заводи на острова.

Това значи, че ASML би рискувала да бъде мощно изложена на риск, в случай че Китай разположи военни сили в отговор на резултата от тайванските избори - нещо, което компанията към този момент призна.

" Имаме сюжети за геополитически рецесии ", съобщи основният финансов шеф на ASML Роджър Дасен пред POLITICO през януари 2023 година " И е рационално, че [в] Тайван, само че също и в Южна Корея, области, в които има геополитическо напрежение, ние имаме сюжети за това ".

Тайванският риск участва интензивно в връзката на ASML с вложителите. " Промените в връзките сред Тайван и Китайската национална република биха могли да доведат до спомагателни търговски ограничавания и биха могли да повлияят на нашите чиновници и на способността ни да използваме нашите индустриални мощности и верига за доставки в Тайван за нашите световни клиенти, както и на способността ни да обслужваме нашите клиенти в Тайван ", се споделя в годишния отчет за 2022 година

Нидерландският първенец по произвеждане на чипове е измежду фирмите, които " залагат на мира в Тайванския пролив ", като влагат доста в региона, споделя Матийо Дюшател, шеф на отдела за интернационалните проучвания в Института Монтен. " Ако има геополитическа рецесия в Тайванския пролив, несъмнено, ще зародят въпроси за ASML ", сподели той.

От 2021 година насам Европейският съюз преследва задачата за понижаване на зависимостта си от чипове, както с цел да се бори с дефицита им от времето на пандемиите, само че и тъй като счита, че зависимостта му от задгранични центрове като Тайван съставлява политически и търговски риск.

По подигравка на ориста даже задачата на Европейски Съюз да трансферира част от производството на модерни микрочипове на континента зависи от TSMC: тайванският първенец разгласи през август предходната година проектите си да открие индустриално оборудване на стойност няколко милиарда евро в Дрезден, Германия.

Планираният цех в Дрезден е взаимно дружество на TSMC с няколко европейски суперкомпании, измежду които немските Bosch и Infineon и нидерландската NXP. За тези сътрудници е от решаващо значение TSMC да не бъде възпрепятствана да търгува и влага в чужбина.

Успехът на фабриката в Дрезден е жизненоважен и за политиците от Европейски Съюз, защото е от основно значение за задачата на блока до 2030 година да придобие 20% от международната верига за основаване на стойност на микрочипове, в съпоставяне със сегашните 9%.

Освен това той е знак за по-близки връзки сред Тайван и Берлин. През март предходната година немският министър на образованието и научните проучвания Бетина Щарк-Вацингер посети острова, с цел да беседва с тайванските си сътрудници - министъра на науката Цун-Цонг Ву и министъра на цифровите технологии Одри Танг - за засилено съдействие в региона на научните проучвания и уменията за работа с чипове.

Тайванската компания създава още по-голяма инвестиция в американския щат Аризона на стойност до 40 милиарда $ (36 милиарда евро), която макар неотдавнашните проблеми се чака да бъде пусната в употреба през 2025 година

Но упоритостите на TSMC за разширение не са лишени от несъгласия, даже в самия Тайван.

Гигантът в региона на чиповете от дълго време е наименуван виртуален " силициев щит ", който оказва помощ за въздържане на експанзията на Пекин, защото Китай също разчита на TSMC за съвременни артикули.

Това тревожи някои политици, съгласно които сигурността на Тайван зависи напълно от зависимостта на света от неговите микрочипове.

" Стремим се към доста тъничък баланс ", споделя почитан тайвански търговски чиновник, на който е предоставена анонимност, с цел да показа мисленето на държавното управление.

" От една страна, става въпрос за задълбочаване на връзката на Запада с водещата тайванска компания ", сподели служителят. " От друга страна, подсигуряваме, че най-съвременните артикули ще продължат да се изследват и създават единствено в Тайван ", добави той./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР