Тайван подготвя своите бомбоубежища на фона на нарастващото напрежение с

...
Тайван подготвя своите бомбоубежища на фона на нарастващото напрежение с
Коментари Харесай

Тайван подготвя бомбоубежищата

Тайван приготвя своите бомбоубежища на фона на възходящото напрежение с Китай и нахлуването на Русия в Украйна, които пораждат нови страхове за опцията от китайска офанзива на самоуправляващия се остров, предава Ройтерс.

Китай счита Тайван за своя територия и усили военната си интензивност във въздуха и водите към него. Тайван дава обещание да се пази и трансформира укрепването на защитата си в приоритет с постоянни военни учения и тренировки на гражданската отбрана.

Подготовката включва установяване на убежища, където хората могат да се укрият, в случай че китайските ракети стартират да летят, освен това не в особено построени бункери, а в подземни пространства като сутеренни паркинги, системата на метрото и подземни търговски центрове .

В столицата Тайпе има повече от 4600 такива убежища , които могат да поемат към 12 милиона души, повече от четири пъти повече от нейното население.



Властите в Тайпе актуализират своята база данни с вероятните укрития, като слагат местонахождението им в приложение за смарт телефон и започват акция в обществените медии и с плакати, с цел да са сигурни, че хората знаят по какъв начин да намерят най-близкото такова място.

Входовете на такива укрития са маркирани с жълт етикет с размер почти колкото лист хартия А4 с оптималния брой хора, които могат да поемат.

Високопоставен чиновник в градската работа, отговарящ за убежищата, сподели, че събитията в Европа са донесли възобновено чувство за необходимост.

Миналия месец Тайван организира всеобхватно обучение за въздушно нахлуване над острова за първи път, откогато пандемията от ковид прекъсна постоянните учения.

Сред инструкциите, които жителите получиха при положение на приближаващи ракети, беше да слязат в сутеренните си паркинги с ръце, покриващи очите и ушите, до момента в който държат устата си отворена - с цел да се сведе до най-малко въздействието на взривните талази.

Някои чиновници на гражданската отбрана споделят, че би трябвало да се направи повече.

Властите са задължени по закон да поддържат укритията чисти и отворени, само че не е наложително те да бъдат запасени с доставки като храна и вода.

След десетилетие на дрънчене на оръжие от двете страни на Тайванския проток, разделящ острова от Китай, доста тайванци наподобяват примирени да живеят със опасността от китайска инвазия.

Припомняме, че през днешния ден се чака ръководителят на Камарата на представителите на американския конгрес Нанси Пелоси да посети Тайван, макар, че това не е планувано публично в програмата ѝ и макар експлицитните многократни предизвестия на Пекин против сходно посещаване.



От своя страна американската администрация съобщи, че няма да допусне да бъде сплашвана от Китай .

Източник: Ройтерс
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР