Тайван отвори бюро, което ще го представлява в Литва под

...
Тайван отвори бюро, което ще го представлява в Литва под
Коментари Харесай

Литва вбеси Китай с първото "представителство на Тайван" в Европа

Тайван отвори бюро, което ще го съставлява в Литва под името " посланичество на Тайван ".

С отварянето на " фактическото посолство ", чието договаряне през юли разгневи Китай, се чака напрежението сред Пекин и Вилнюс още повече да се разрасне.

В появяването на новия офис има още един проблем за Китай (смятащ Тайван за част от територията си) - той се назовава " посланичество на Тайван ", а не " посланичество на Тайпе " (Тайпе е столицата).

Островът прави това за пръв път в Европа. Нито на континента нито в Съединени американски щати Тайван (който има цялостни дипломатически връзки с едвам 15 страни, само че редица представителства по света, в това число в ЕС) не употребява това име. Причината е опит да се избегне позоваването на острова.

Защо Тайван и Литва се сближават

Китай към този момент изиска Литва да изтегли посланика си и даде обещание да отзове своя. Спряха и товарните влакове за Литва, Пекин престана да издава разрешителни за експорт на хранителни артикули.

Литва също възнамерява да отвори посланичество в Тайван, въпреки да не е посочена дата. Още преди няколко месеца тайванското външно министерство разгласи, че вижда в новото посланичество опция да разшири връзките с Европа и изключително с балтийските страни.

Вилнюс, за което счита, че ѝ носи съвсем никакви изгоди в границите на източноевропейската самодейност 17+1 (от която е част и България).

Тази година Литва изпрати стотици хиляди ваксини на Тайван, който мина през дефицит (включително поради напън от Китай и вътрешнополитически грешки), а поданици и компании от острова започнаха да изпращат обичаен десерт в символ на признателност. Някои тайванци даже да показват в " Туитър " предпочитание да купуват литовски артикули, с цел да подтикват стопанската система.

Представители на конгреса на Съединени американски щати оповестиха, че поддържат този развой и получиха благодарности от Тайпе.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР