Тайсън Фюри нокаутира с гръмотевичен ъперкът претендента Дилиан Уайт в

...
Тайсън Фюри нокаутира с гръмотевичен ъперкът претендента Дилиан Уайт в
Коментари Харесай

Приключи ли невероятната ера на Циганския крал

Тайсън Фюри нокаутира с мълниеносен ъперкът кандидата Дилиан Уайт в шестия рунд и отбрани купата си в тежка категория на Световния боксов съвет (WBC). Пред рекордните за боксов мач във Англия след Втората международна война 94 000 фенове на стадион " Уембли " в Лондон Циганския крал не остави подозрение в превъзходството си и към момента е непобеден на професионалния кръг - 33 мача, 32 победи (23 с нокаут) и едно тъждество (в първия от трите мача против американеца Дионтей Уайлдър).

Но въпреки да е единствено на 33 - една прелестна възраст за профибокса, той още веднъж заприказва за отричане. Вече с доста по-категоричен звук.

" Това може би бе последното зрелище на Циганския крал - сподели Фюри. - Прекарах доста време на път, бях надалеч от вкъщи дълго време. Постигнах всичко, което в миналото съм желал. Ще се отдръпва като едвам втория непобеден боксьор в тежка категория след Роки Марчиано. Бях несломим в тази игра. Обещах на жена си да се откажа след мача с Уайлдър, само че получих оферта да се удрям на " Уембли " и дължах това на почитателите си. Какъв метод да се отдръпва! Спечелих всеки вероятен пояс в бокса, няма какво повече да направя. Ако беше компютърна игра, сигурно съм я превъртял. Ако ставаше дума за пари, щях да продължа, само че не е по този начин. Никога не е било въпрос на пари. "

Съпругата му Парис го поддържа: " Бих желала той да излезе от играта в този момент. Няма какво повече да потвърждава. Ако имаше нещо останало за извършване, щях да му кажа: " Да, Тайсън, направи го. "

Но и загатна, че има едно предизвикателство, което може да го задържи на кръга още малко. " За да продължи да се боксира, може да има единствено една причина. Зная в сърцето си, че единствената причина е съединителен мач. "

Това в действителност е единственото, което Фюри не реализира на кръга -

да бъде безспорен международен първенец,

притежавайки коланите и на другите 4 авторитетни организации: Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO). В момента те са владеене на украинеца Александър Усик, който ги завоюва след победа над англичанина Антъни Джошуа предишния октомври.

Самият Усик нееднократно заявява, че желае съединителен мач с Фюри, с цел да се излъчи първият безспорен първенец в тежка категория след Ленъкс Люис през 1999-2000 година Но подобен мач все още не може да има, тъй като Джошуа задейства клаузата за реванш против украинеца и до момента в който двамата не се срещнат на кръга това лято, купите на WBA, IBF, WBO и IBO няма да се разиграват в мач против първенеца на WBC.

Мнозина одобряват скептично изявлението на Фюри за отдръпване, изключително в случай че след няколко месеца примамката се окаже дуел с Джошуа, още веднъж пред цялостните трибуни на " Уембли ". Но, наподобява, този път Краля е сериозен.

И в случай че е по този начин, това в действителност бележи края на една невероятна ера в бокса. Епохата на един мъж, висок 206 см и тежащ 120 кг, който има способността да се плъзга по кръга като танцьор - необикновен жанр за човек с сходни габарити.

През август 1988 година малко на брой биха предсказали, че Фюри ще стане първенец в тежка категория, защото се ражда три месеца прибързано, тежи едвам 460 г и лекарите не дават огромни шансове да оцелее. Но той израства измежду боксьори в циганско семейство край Манчестър и през 2008 година печели по точки златото от националното състезание на Англия за дилетанти във край против Джон Макдермът. Става и европейски вицешампион за юноши, като показва Ирландия.

Първият му треньор - Стив Игън, твърди, че още когато 14-годишният Тайсън е влезнал в залата, е видял в него първенец. Но когато това в действителност стана през 2015 година, беше сензация. Защото той смъкна от трона Владимир Кличко, който от 2006-а непроменяемо бе на върха. Същевременно Фюри сподели нетрадиционния си метод, като забавляваше репортерите, обличайки се като Батман или залепвайки лепенки на устата си на конференциите.

Победата над Кличко в Дюселдорф обаче се оказа последната му борба в идващите близо 1000 дни. След огромния успех Фюри вземаше опиати, пиеше и си лягаше с вярата да не се разсъни.

" Бях на най-лошото място, където може да бъде някой ", разказа той битката си с депресията. И вместо да надгражда след успеха над Кличко, съобщи намерено, че ненавижда бокса и използва кокаин. Отказа се от купите на WBA, IBF, WBO и IBO и даде позитивна проба за стероиди - нещо, което изясни с това, че е ял некастриран див глиган.

В този интервал изясни, че расизмът против ромите във Англия е дал храна на спорните му прояви и е изиграл роля в битката му за психологично здраве, до момента в който е обмислял да посегне на живота си. Намери и сили да се извини за обидните си мнения против дамите и хомосексуалистите.

Надебеля с 50 кг до 171,

само че когато реши да се завърне на кръга през лятото на 2018 година, си възвърна спортното тегло. И през декември същата година получи късмет отново да се бие за международна купа - против непобедения Дионтей Уайлдър. Това прерасна в една от най-великите трилогии в бокса. Първият пердах приключи наедно, въпреки мнозина експерти да смятаха, че британецът е превъзхождал съперника. Циганския крал се върна на трона след втория мач - през февруари 2020 година, когато нокаутира Уайлдър. А третият дуел - предишния октомври, постави дефинитивна точка на упоритостите на американеца - нокаут в 11-ия рунд.

Кариерата на Фюри бе придружена и с доста несъгласия. Като това, когато изиска да бъде изваден от листата с шестима претенденти в гласуването за Спортист №1 на 2020 година във Англия. Искането му бе в отговор на петицията от 2015 година, подписана от над 50 000 души, да бъде отстранен от тогавашния избор поради изявленията му против хомосексуалистите. Не бе отстранен и остана четвърти в класацията, въпреки да не отиде на церемонията.

Обаче отиде на награждаването през 2018 година и направи положително усещане с посланието си за психологичното здраве.

" Има доста хора, които към момента живеят в тъмното и се опасяват да приказват обществено за това - обърна се Фюри към присъстващите. - Но щом мога да го направя аз - международният първенец, висок 206 см и тежащ 120 кг, всеки може да приказва за казуса си и да получи помощ. "

Той бе подложен на критика и за връзките си с ирландския мафиот Даниъл Кинахан, един от седемте души, включени по-рано този месец в глобите на Съединени американски щати поради присъединяване в проведена престъпност. Но преди мача с Уайт съобщи, че досегът му с Кинахан е " безусловно нулев ".

Сега, след гръмотевичната победа на " Уембли ", той приказва за всичко друго, само че не и за бокс. Говори за демонстративни мачове ( " Искам малко от парите, които прави Флойд Мейуедър " ), приказва за завръщане в кеча, приказва за мач с първенеца на UFC Франсис Нгану. А дали въпреки всичко ще се изкуши за професионалния бокс, следва да разберем в идващите месеци. Особено в случай че Джошуа завоюва реванша против Усик.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР